Bratunac: Dodatnim premijama riješiti probleme malinara

Vijesti 13. okt 201712:43 > 12:49
Anadolija

Malinari sa područja opština Srebrenica, Bratunac i Milići danas su u Bratuncu održali miran protest kojim su iskazali nezadovoljstvo niskom otkupnom cijenom maline i nereagovanjem nadležnih organa u vezi s ovim problemom.

“Ovo je drugi protest koji organizujemo u Bratuncu. Prvi smo imali početkom avgusta. Već dva mjeseca pokušavamo da putem pregovora riješimo pitanje otkupnih cijena maline i kupine. Pošto do sada nismo uspjeli da to završimo, mi smo poljoprivrednim proizvođačima obećali povratne informacije te smo sazvali protest da izrazimo naše nezadovoljstvo”, rekao je predsjednik Udruženja proizvođača malina “Vilamet“ Ljubiša Alempić.

On je dodao da je ova godina bila izuzetno teška za proizvođače maline. Otkupna cijena maline za ovu godinu iznosi 1,90 KM po kilogramu, dok prozvođači traže cijenu od 2,50 KM. Prošle godine cijena maline je iznosila između 3,20 i 3,50 KM po kilogramu u zavisnosti od otkupljivača.

“Obratićemo se opštinama Bratunac, Milići i Srebrenica, te ministarstvu poljoprivrede da se iznađe način da putem dodatnih premija pomognu proizvođače”, rekao je Alempić.

Prema njegovim rijčima, jedan od zahtjeva je da održe sastanak sa predstavnicima glavnog otkupljivača koji su u Švedskoj.

Dimitrije Maksimović ima tri dunuma pod zasadima maline i ova godina mu je najteža od kada se bavi prozivodnjom maline.

“Berači maline su bolje prošli nego prozivođači. To dovoljno govori kakva je situacija. Po svemu ovom kako je sad, nema perspektive za maline”, smatra Maksimović.

Nikola Simić smatra da su otkupljivači najveći problem za malinare.

“Jedna hladnjača plaća jednu cijenu, jedna drugu. Najveća hladnjača ovdje diriguje pravila. Mi tražimo da razgovaramo sa vlasnicima te hljadnjače, i vjerujem da bi postigli adekvatan dogovor. S jedne strane kao problem je u krizi hladnjača, a oni s druge strane proširuju svoje kapacitete”, kazao je Simić.

Senad Jusić se prije nekoliko godina vratio u Potočare iz Holandije i odlučio da se počne baviti uzgojem maline.

“Kada je cijena u pitanju, ovo je katastrofa. Ljudi su toliko toga uložili, ali dovedeni su na rub propasti. Mi želimo da živimo od svog rada. Mi ne želimo sadaku da preživimo. Ne tražimo da cijene budu deset maraka, nego tražimo osnovno. Tražimo da otkupna cijena može da pokrije troškove te da bilo šta ostane. Na ovaj način se uništava nešto što se godinama gradilo. Ponuđena cijena nije realna. Otkupljivači nemaju sluha prema proizvođačima. Ove godine sam proizveo devet tona maline i tonu kupine. Ukoliko ovako ostane i naredne godine ja ću svoje zasade pokositi”, rekao je Senad Jusić iz Potočara, koji je u svoje zasade maline do sada uložio gotovo 60 hiljada KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija