Žrtva cyber kriminala u BiH: Sa računa mu nestale stotine KM

Vijesti 13. okt 201716:00 > 16:04
N1

Nove tehnologije potpuno su promijenile naš način života. Sve veći dio našeg društvenog života odvija se online, a na internetu sve veći zamah uzima i kriminal. Najbolji pokazatelj kolika opasnost zaista jeste cyber kriminal jesu neke procjene koje pokazuju da je vrijednost kriminala na internetu veća od ukupne svjetske trgovine drogom.

Amar se bavi izradom web sajtova, radi za klijente iz cijelog svijeta, a većinu uplata i isplata obavlja na internetu. Nedavno je postao žrtva cyber kriminala.

Slučajno je otkrio kako mu je šest mjeseci zaredom, sa računa nestajalo po 80 KM. U banci su mu rekli da su pare uplaćivane na ime stranice za gledanje filmova za koju Amar kaže da nikada nije otvorio.

Rekli su mu i kako je teško dokazati da je u pitanju krađa jer se adrese na koje je novac uplaćivan nalaze u Brazilu, Kini ili su sakrivene.

“Ne znam ni kako su uspjeli doći do tih podataka. Jer, za neku krađu im treba broj kartice, moje ime i prezime i onaj CVC broj iza kartice. Podatke te vrste jedino sam ostavio na PayPallu. Nigdje online ne ostavljam broj kartice. Izgubiš nekako povjerenje i u banku, i u PayPall i u sve živo. Na kraju, pare treba u dušeku držati. Nemaš povjerenja jednostavno u online sistem čuvanja para. Sve sam passworde i kartice promijenio, onda još u jednoj banci račun otvorio, na četiri kartice držim pare”, kaže Amar Sijerčić.

O ovoj problematici više saznajte večeras u prilogu Vladimira Čolakovića u Dnevniku u 19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.