Dok se čeka potvrda iz Guinnessa: Burek je samo s mesom

Vijesti 14. okt 201719:38 > 19:42
N1

Za burek prečnika šest metara, napravljeno je oko kilometar i po jufke, a priprema je trajala oko 12 sati. Za jedan kilogram bureka treba 350 grama brašna i 300 grama mesa.

“To je jedan projekat za dobrobit svih ovdje ljudi. Da budemo na jednom ovakvom radosnom događaju i da pojedemo po komad pite iz ove jedne tepsije svi zajedno”, kazao je Abdiji Abdi Raif iz restorana Saranda Tuzla.

Za građane Tuzle burek je neizostavni dio trpeze i svakog doma gdje se žene od najranije dobi uče razvijati pitu.

I dok u drugim zemljama burek može biti sa sirom, tuzlaci su isključivi su po tom pitanju: “Burek je samo s mesom”.

Burek je prepoznatljiv dio domaće gastronomske ponude posebno kad je napravljen od domaćeg brašna, luka, mesa kao što je ovaj koji sa sobom nosi poruku.

“Kupovinom domaćih proizvoda mi jačamo ekonomiju, dolazimo do novih radnih mjesta, a na kraju krajeva, naši proizvodi su u 90 % slučejeva bolji nego uvozni”, izjavio je Omer Isović, organizator prvog Gastro Showa u Tuzli.

Burek više od četiri hiljade porcija podjeljen je građanima ali i mnogim službama. Prazna tepsija pokazala je da je ispunio svoju misiju.

Nakon završetka Gastro showa u Tuzli, organizatori će poslati video materijal i fotografije organizaciji Guinness kako bi se vidio način izrade i veličina bureka.

Za tri mjeseca znat će se je li tuzlanski burek zaista najveći na svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.