Oktobar u BiH: Boje jeseni i uživanje na suncu

Vijesti 16. okt 201720:03 > 20:42
N1

Sunčani dani, po pravilu na ulice izmame veliki broj ljudi. U oktobru šetači i u majicama kratkih rukava. Stručnjaci kažu, visoke temperature - za ovo doba godine, ništa neobično.

“Srednje temperature se kreću u granicama višegodišnjeg prosjeka. Maksimalne temperature su daleko od apsolutnih maksimuma koji su ikad zabilježeni – jedno stabilno vrijeme, takozvano miholjsko ljeto koje se dešava krajem septembra, i u većem dijelu oktobra mjeseca”, izjavio je Dženan Zulum iz FHMZ.

Najviša temperatura izmjerena danas u BiH je 26 stepeni celzijusa i to u Mostaru. Slična visina temperatura i u ostalim gradovima BiH – ali ni približna najvišim ikada izmjerenim u ovom periodu godine. U Mostaru 1911. godine izmjereno 39,3 stepena a u Sarajevu 1931. 32.2 stepena.

Toplo vrijeme i veliki broj građana na ulicama gradova u Bosni i Hercegovini. Meteorolozi navode da trenutačne temperature ne odstupaju značajno od prosjeka koji je normalan za ovo doba godine, a građani uživaju vani, na suncu.

– Dok je fino, znači dobro je.
– Mislim da je uredu, ipak je septmbar bio hladan – mora se to nekako nadoknadit.
– Kad je lepo vrijeme, izađe se napolje, da se malo udiše čistog zraka.
– Super, super, bio sad u Mostaru sa zdravo starenje, 105 nas bilo, bilo super.
– Jako je ugodno i toplo. Da smo kući, bilo bi dosta hladnije i toplije bi se obukli.
– Poslije one žege, sad će i hladnoće, volim, jako prijatno i lepo. Ovo nas čini baš sretnim i zadovoljnim.

Boje jeseni i uživanje na suncu – oktobar u Bosni i Hercegovini. Meteorolozi navode kako do kraja mjeseca, bez obzira na promjene vremena koje slijede, ne možemo očekivati značajnje zahlađenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.