Zlatko Hurtić o zapljeni dionica Sarajevskog kiseljaka

Vijesti 17. okt 201713:14 > 13:14
N1

Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj Sberbanci odobrena zapljena dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu Jamnice, iz koje najavljuju da će podzeti pravne radne za osporavanje tih rješenja. Ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić kaže da je ovaj slučaj prilično nov u bh. sudskoj praksi.

Da li Sberbanka postaje djelimično vlasnik Sarajevskog kiseljaka?

“To jeste jedno kompleksno pitanje koje je prilično novo u našoj sudskoj praksi. Imamo situaciju da se u izvršni postupak uključuje prodaja dionica, odnosno preuzimanje vlasništva nad dionicama. To je jako složeno pitanje, smatram da će biti potrebno zauzeti jasan stav, prije svega od strane Vrhovnog suda. Može izazavati jako puno štete obzirom da u izvršnom postupku, koliko je meni poznato, vi ne preuzimate dionice, nego dionice stavljate na prodaju tako da se može prijaviti neki treći vlasnik”, kaže Hurtić.

“U principu, od jednog preduzeća sa stabilnom upravljačkom strukturom, možemo doći u situaciju da imate preduzeće sa usloženjenom upravljačkom strukturom koja uključuje više vlasnika što može otežati upravljanje i samim tim teže poslovanje tog preduzeća sa nekim negativnim posljedicima za njegov opstanak, pozitivno poslovanje”, naveo je Hurtić.

“Očigledno je da u ovom slučaju Sberbanka nije išla u varijantu da pokuša iznaći rješenje nego se ušlo u sudske sporove i kroz pravosnažne presude se pokušalo doći do svojih sredstava. To jeste pravo Sberbanke. U svakom slučaju, kad je u pitanju Vlada FBiH će zahtijevati ispitivanje situacije”, naveo je Hurtić.

Kako je Jamnica objavila putem Zagrebačke burze, Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. oktobra dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice.

U oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 miliona konvertibilnih maraka.

“Općinski sud u Kiseljaku, BiH, donio je dana 9.10.2017. godine sljedeće odluke: Rješenje o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, u izvršnom postupku tražitelja Sberbank d.d. Zagreb, Varšavska 9, protiv Izdavatelja, vps – 67.444,313 KM,

Rješenje o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, u izvršnom postupku tražitelja Sberbanka d.d. Ljubljana, Dunajska cesta 128 A, protiv Izdavatelja, vps. 67.444,313 KM.

Izvršenje je određeno pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski Kiseljak d.d., BiH, koje su vlasništvo Izdavatelja”, navodi se u priopćenju objavljenom na Berzi.

Navodi se da će Jamnica poduzeti sve potrebne pravne radnje kako bi osporila rješenja suda.

O ovom potezu obavještene su Zagrebača burza i HANFA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.