KS: Policija spremna za godišnjicu februarskih protesta

Vijesti 27. jan 201513:37 > 13:43
Arhiv / Anadolija

Policijski komesar Vahid Ćosić je na današnjoj godišnjoj konferenciji za medije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) kazao kako Uprava policije KS poduzima sve mjere i radnje s ciljem podizanja sigurnosti na području KS-a na najveći mogući nivo uoči prve godišnjice protesta iz februara 2014. godine.

EPA

U stalnom smo kontaktu sa drugim policijskim agencijama koje su također na svom području u februaru imale demonstracije i nemire“, poručio je Ćosić i dodao da razmjenjuju informacije i prate aktivnosti kako pojedinaca tako i grupa.

Kriminalitet na području Kantona Sarajevo (KS), posmatrano kroz statističke pokazatelje u 2014. u odnosu na 2013. godinu, karakteriše smanjenje broja registrovanih krivičnih djela za 4,3 posto, kazao je danas ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac.

Povećan broj prosječenja

Na godišnjoj konferenciji Ministarstva unutrašnjih poslova predstavljen je izvještaj o radu policijskih službenika u prošloj godini, a Pećanac je pojasnio da je smanjen i broj prijavljenih osoba za 5,1 posto, maloljetnih izvršilaca krivičnih djela za 15,7 i povratnika u činjenju krivičnih djela za 6,1 posto.

Pećanac je pojasnio da je u odnosu na 2013. godinu, povećan samo broj prekršaja koji su učinjeni prosjačenjem. Broj prekršaja zbog uživanja opojne droge na javnom mjestu je ostao isti, a u svim ostalim slučajevima je došlo do smanjenja broja prekršaja.

Prema mjestu izvršenja, najveći broj prekršaja učinjen je na ulici i na drugim otvorenim prostorima – 4.937 (ili 88,5 posto).

U odnosu na 2013. godinu, u prošloj godini neznatno je povećan broj prekršajnih sankcija zbog prekršaja kojima se narušava javni red i mir na ulici i drugim otvorenim prostorima, dok je na svim ostalim mjestima došlo do smanjenja tog broja.

U toku 2014. godine, stanje sigurnosti saobraćaja karakteriše povećanje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, nezgoda sa materijalnom štetom, sa nastradalim licima i broja povrijeđenih lica, dok je smanjen broj poginulih lica.

Registrovane su 10.974 saobraćajne nezgode (438 ili 4,1 posto više), 10.074 sa materijalnom štetom (404 ili 4,2 posto više) i 900 sa nastradalim licima (34 ili 3,9 posto više).

U saobraćajnim nezgodama na području Kantona Sarajevo 1.202 lica su nastradala (12 ili  jedan posto više).

Devetnaest lica je poginulo (pet ili 20,8 posto manje), dok su 1.183 lica povrijeđena (17 ili 1,4 % više), 180  teže i 1.003 lakše“, kazao je Pećanac.

Među poginulim osobama, deset je pješaka, sedam vozača i dva putnika.

Prema njegovim riječima, ono što zabrinjava je da se nesreće događaju jer su vozači pod dejstvom alkohola, ali i zbog neprilagođene brzine. Ministar Pećanac je rekao da nije zadovoljan rješavanjem djela iz oblasti privrednog kriminala.

Riješeni svi slučajevi ubistava

Komesar MUP-a KS-a Vahid Ćosić kazao je da je tokom prošle godine prijavljeno 189 krivičnih djela protiv života i tijela što je za 18 više u odnosu na 2013. godinu.

Pojasnio je da je tokom prošle godine evidentirano i sedam ubistava kao i 11 ubistava u pokušaju.

Krivična djela ubistvo izvršena su upotrebom vatrenog oružja i noža u po dva slučaja, te udarcima tupim predmetom, gušenjem i upotrebom fizičke snage po jednom.

Sva krivična djela ubistva su rasvijetljena, a zbog postojanja osnova sumnje da su ih počinili, lišeno je slobode i uz službene izvještaje predato nadležnom tužilaštvu 12 lica“, pojasnio je Ćosić.

Tokom 2014. godine prijavljena su 134 maloljetnika zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili 222 krivična djela. U poređenju sa 2013. godinom, broj krivičnih djela za čije izvršenje su prijavljena maloljetna lica smanjen je za 30 ili 11,9 posto. Među maloljetnim počiniocima krivičnih djela, najveći broj je u dobi do 16 godina.

Pedrek protiv loše ekonomije

Govoreći o čestim paljevinama automobila u KS-u, Ćosić je kazao da se radi o krivičnim djelima koja je vrlo teško dokumentovati, istraživati i vrlo teško doći do značajnih materijalnih dokaza koji bi vodili ka počiniocu krivičnog djela. Međutim, do sada ih je rasvijetljeno nekoliko, tvdi Ćosić.

Komesar Ćosić je govorio i o godišnjici februarskih protesta. Rekao je da Uprava policije KS poduzima sve mjere i radnje s ciljem podizanja sigurnosti na području KS-a na najveći mogući nivo.

Ministar Pećanac je danas pozvao sve institucije da rade svoj dio posla jer nijedna policija ne može zaustaviti proteste ljudi koji su se iz ekonomskih i drugih razloga odlučili na taj vid protesta.

Ne može pendrek riješiti ekonomska pitanja u ovoj državi“, poručio je Pećanac.