Molitveni pohod Bobovcu: Molitva za Domovinu

Vijesti 21. okt 201713:49 > 13:52
Anadolija

Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, general-pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH vojni biskup monsinjor Tomo Vukšić danas su predvodili katolike pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na četrnaestom vojnom molitvenom pohodu “Molitva za Domovinu“ na Bobovcu.

Ka nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz prisustvo Dragan Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Marinka Čavare, predsjednika Federacije BiH.

Pored katolika pripadnika MO i OS BiH, te policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim razinama, u molitvenom pohodu su učestvovali i predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i pripadnici međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u BiH koje je predvodio general-bojnik Anton Waldner, zapovjednik EUFOR-a.

Misno slavlje na Bobovcu, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s monsinjorom Vukšićem i monsinjorom Jurom Bogdanom, vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Ovogodišnji pohod bio je šesnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i četrnaesto vojno hodočašće na Bobovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Anadolija
Anadolija
Anadolija