Bubrežni bolesnici u FBiH najavili isključenja sa dijalize

Vijesti 21. okt 201717:02 > 19:28
N1

Zbog nemogućnosti uvrštavanja na liste čekanja za transplatacije u evropskom sistemu transplatacija, bubrežni bolesnici u Federaciji BiH najavili su kako će se 25. i 26. oktobra isključiti s dijalize i stupiti u štrajk upozorenja kako bi ukazali na dugogodišnji problem s kojim se susreću.

No pored toga, pacijenti Centra za dijalizu SKB Mostar susreću se i s drugim problemima, oni prije svega traže nove aparate za hemodijalizu i poboljšanje uslova rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi koja se nalazi teškom stanju, a čijom su se finansijskom revizijom pokazali ogromni gubuci i dugovanja.

Imam dva sina koja su mi govorili i hoće da mi daju organ, da uradim transplantaciju, ali ja to odbijam, to mi ne bi bilo jednostavno gledati“, rekao je Alija Repeša, pacijent.

Neusvajanjem izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji, Alija kaže zanemaruju se pacijenti hemodijalize, koji jedini način borbe za život vide još u izlasku na ulice. Njih 90 koliko ih trenutno ima u Centru za dijalizu SKB 25. oktobra će se kažu, jedan po jedan, po cijenu života isključivati s dijalize.

Mi samo tražimo pomoć da uđemo u evropski sistem transplatacija i to je naša jedina želja da nam se to omogući“, kazao je Blago Vidačković, Udruženje KBB HNK.

Međutim, ono na šta posebnu pažnju skreću jesu uslovi u Centru koji, kako kažu, nisu primjereni radu bilo koje zdravstvene ustanove – dotrajali aparati, ispucali zidovi, ruševna zgrada…

Milenka Miličević, pacijentica: “Zgrada, aparati sve je to dotrajalo, otkad sam ja tu uvijek je ista, malo se nešto popravi, ali dođe kiša, loše vrijeme odmah problemi.

Izgradnja novog objekta Centra za dijalizu jedino je pravo rješenje kaže doktorica Tomić, koja podržava dijalizne pacijente u borbi za ostvarenje njihovih prava na transplantaciju.

Ja moram priznati da mi imamo jako loš objekat, montažni je, na izdisaju je, mi ga veoma često renoviramo, ali realno trebalo bi ga srušiti do temelja i zamijeniti novim. Što se tiče aparata oni su potpuno ispravni za rad , ne ugrožavaju zdravlje pacijenata“, izjavila je doktorica Monika Tomić, Klinika za unutarnje bolesti.

Dok pacijenti traže bolje uslove, bolnica se guši u dugovanjima. Finansijska revizija za 2016 godinu Sveučilišno kliničke bolnice pokazala je niz anomalija u radu ove ustanove, kao i ogromne finansijske gubitke. Revizori navode kako je iskazan gubitak iznad visine kapitala, a koji iznosi 73.407.639 KM, a gubitak za 2016 godinu je 9.130.226 KM . Samo na poreze i doprinose duguje više od 46 miliona KM.

Ante Kvesić, direktor SKB Mostar: “Upravnom vijeću naše bolnicu sam rekao da kad god hoće da rješavamo finansijske probleme naše bolnice da meni trebaju samo dvije gpodine, ali na način koji ću ja predložiti a oni da usvoje, a to bi bilo ovako, da Upravno vijeće prihvati moj prijedlog da smanjimo usluge za 50 posto, a da ostanemo na onoj količni novca koje paušalno primimo i mi bi za dvije godine bolnicu doveli na nulu, međutim aj nisam ni finasijska institucija ni bankarska koja treba voditi brigu.

Revizori čak izražavaju bojazan u budućnost ove zdravstvene ustanove posebno s aspekta neuređene vlasničke strukture u bolnici. Navode kako točan udio u vlasništvu, prava i obaveze koje proizlaze iz suosnivačkog dijela do danas nisu utvrđeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.