Bh. politika – "za sto lira, u sto vira"

Vijesti 21. okt 201717:23 > 19:03
N1

Politička previranja, nadmetanja i prebacivanja odgovornosti. Tako analitičari ocjenjuju bosanskohercegovačku političku stvarnost u kojoj se sve lomi preklo leđa građana. Ima li lijeka za političku krizu u zemlji i vide li građani bolju budućnost?

Od secesionizma, nacionalizma, segregacije, deklaracije preko leđa bh. građana pa sve do MAP-a, Izbornoga zakona, parlamen(a)ta i skupštine. Na bosanskohercegovačke vlasti sve manje oslonjeni – građanke i građani Bosne i Hercegovine, poručuju naši sagovornici, žrtve su “političkih kasti” koje se podjelama održavaju na vlasti.

Praveći politiku razlika u javnoj sferi, one na određen način tako balansiraju i učvršćuju svoju političku moć. Njima je sredstvo proizvodnje zapravo proizvodnja razlika. Naravno, kad vi u zemlji, ovakvoj kakva jeste, ne osvijestite da se radi o simulaciji etničkog prijateljstva – onda imate naravno i građanstvo koje potpuno spava“, rekla Nermina Mujagić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

U Republici Srpskoj stanje, nisu rijetki koji to tvrde, nikad gore u povijesti ovog bh. entiteta. Vladajuće strukture, nasuprot stavu iz prošlosti, oštro su protiv učlanjenja zemlje u NATO. Sociologinja Zlatiborka Popov Momčinović smatra da je nedavno usvajanje rezolucije posve očekivano.

Zlatiborka Popov Momčinović, sociologinja i profesorica na Univerzitetu Istočno Sarajevo: “Jednostavno, sve to se moglo očekivati od vlasti Republike Srpske da će kad-tad iznijeti jedan takav stav i na jedan takav, možemo reći nedemokratski način, da je opozicija bila isključena iz javne debate i diskusije na temu usvajanja tzv. Rezolucije o vojnoj neutralnosti.”

Osim NATO pakta, koplja se lome i oko prijedloga izmjena Izbornoga zakona. Još jedan u nizu “kamena spoticanja” među političarima. Kompromis između Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije za sada se ne nazire. Sve prati “konfliktni vokabular”.

Danas je to Izborni zakon, jučer je bio jezik, prekjučer praznik. Dakle, možemo samo u narendom periodu očekivati jedan takav vokabular, odnosno repertoar tema koje će dodatno zaoštravati stanje u našoj zemlji“, kazao je Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Šta o svemu kažu građani Bosne i Hercegovine, kako ocjenjuju aktivnosti ovdašnjih političara na rješavanju problema u zemlji.

“Nacionalne stranke dokle god su ovako pozicionirane, nema perspektive”; “Katastrofa. Oni pare uzimaju, pričaju, plate dobre.”; “Ja sve kontam da su to vanzemaljci. Oni idu za sto lira u sto vira.”

Neki građani s kojima smo također imali priliku razgovarati kažu kako ne vide bolju budućnost za bosanskohercegovačko društvo, i to baš zbog ovakve političke postave koja – kako neki od njih kažu – potencira nacionalno, umjesto da se fokusira na rješavanje egzistencijalnih problema građanki i građana Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.