VIDEO| Dramatične snimke s protesta u KCUS-u

Vijesti 25. okt 201717:16 > 18:58
N1

Dijalizni pacijenti u Federaciji BiH u većini gradova danas su odlučili odbiti uključenje na hemodijalizu. Na ovaj način žele iskazati protest zbog predugog čekanja na usvajanje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, a koji vide kao šansu za povećanje broja transplantacija, ali i bolje uslove liječenja.

Nakon što novinarskim ekipama nije bio dozvoljen ulazak u krug KCUS-a zbog kako kažu nenajavljenog dolaska, dijalizni pacijenti su odlučili izači iz kruga Kliničkog centra kako bi ukazali na svoje probleme. Danas su odbili otići na dijalizu, traže usvajanje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Među njjima je i Fatima koja je 24 godine na dijalizi. Kaže kako o dijaliznim pacijentima niko ne vodi brigu. Poručuje da će deset dana biti bez dijalize, ali će se boriti za svoja prava.

Ja sam preživljavala da ustanem sa aparata i nisam mogla na noge od pokvarenog aparata i majstor jedan Damir je bio i sjeo pored mene i kaže, gospođo 10 godina radim ovo nisam dočekao ni doživio a ja sve govorila pokvaren aparat“, rekla je Fatima Radeljaš.

Niko o nama ne vodi računa o dijaliznim pacijentima , mi nemamo takođe dovoljno lijekova koji su skupi i mi ih moramo sami plaćati ili snalaziti se na razne načine“, kazao je Rasim Jusić.

Za pacijente je ovo posljednji vapaj, jer sve više ljudi umire čekajući na transplantaciju.

Amela Šiljević predsjednica udruženja dijaliznih pacijenata FBiH je kazala: “Ovaj zakon to je pretpostavljeni pristanak , to znači da smo svi pretpostavljeni donori ako se za života nismo drugačije izjasnili , biće poseban registar nedarivatelja , tamo će oni koji ne žele darivati organe otići upisati se , niko ih neće dirati ali opet se u svemu tome pita porodica, znači ključna je porodica , ja ne vidim razlog zašto se ova zakon ne usvoji.

A sve je moglo biti riješeno 2009 kada se ovaj zakon i usvajao kažu u federalnom ministarstvu zdravstva, jer je i tada u zakonu bio ubačen pretpostavljeni pristanak ali su ga Parmalentarci odbili. A odbili su i da se izmjene usvoje u skraćenoj proceduri i vratili ih na usvajanje u redovnoj proceduri . Usljedile su javne rasprave, prijedlozi i sugestije i ponovo prijedlog zakona.

Zlatan Peršić saradnik za odnose sa javnošću FMZ: “Mi smo na kraju završili taj dio i uputili zakon prema Vladi. vlada ga je u prošli četvrtak usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru sada kao prijedlog i nadamo se da će Parlament što prije zasijedati.

U BiH je trenutno 3000 dijaliznih pacijenata, samo u FBiH 2000. Iz Udruženja kažu kako se godišnje u BiH izvede oko 20 transplantacija te da liste čekanja nisu ažurirane niti potpune.

Problem predstavlja i spajanje tzv. tuzlanske i tzv. sarajevske liste tako da su pacijenti iz drugih dijaliznih centara u Federaciji prilično marginalizirani. Jutro su odbili dijalizu na jedan dan, a spremni su se kažu i potpuno isključiti i rizikovati živote kako bi se izborili za svoja prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.