Ovo su najskuplje knjige u BiH

Vijesti 25. okt 201719:08 > 19:40
N1

Najskuplja knjiga u Bosni i Hercegovini zasigurno je Hagada, a među najvrednije spada i zbirka inkunabula iz samostana Kraljeva Sutjeska. No, pojedinci poput Miroslava Gojkovića iz Banjaluke imaju svoje vrijedne biblioteke, ali i antikvarnice.

Ramajana – stari indijski ep, filozofsko ontološka rasprava o smislu ljubavi, nenasilju, odnosu Boga prema čovjeku i prirodi, inspirisala je Miroslava Gojkovića. Ovaj ljubitelj knjige, vlasnik je i antikvarnice, jedne od malobrojnih u Banjaluci.

Pošto sam kao svaki profesionalni student patio od hronične besparice onda sam počeo da dio svog asortimana  prodajem. Tako se rodila lijepa kolizija ugodnog i korisnog“, rekao je Miroslav Gojković, antikvar Banjaluka.

Klasika je ponovo u modi, traže se Faust, Rat i mir i Don Kihot, no i sručna literatura, Sigmund Frojd i Erih From. Na stogodišnjicu sarajevskog atentata tražila su se djela Vladimira Dedijera.

Gojković kaže da prodaju prilagođava savremenim trendovima, ali ističe jednu bh. nelogičnost.

Poštarina da naručite iz Pariza jeftinija, nego da ja pošaljem iz Banjaluke u Sarajevo i slično“, izjavio je Gojković.

Najvrednija knjiga u ovoj antikvarnici je njemačka Istorija umjetnosti i košta 1.000 evra, ali na cijeni su i ove male šansone od 40 evra.

Najvrednija, ne samo u BiH, nego među najvrednijim u svijetu knjige je sarajevska Hagada, jedan od najstarijih prepisa Starog zavjeta. Njena kulturna vrijednost je neprocjenjiva, no ona materijalna jednom je bila na tasu – 1992. godine u Madridu je procijenjena na sedam miliona dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.