Salihović: Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati

Vijesti 26. okt 201711:09 > 12:24
N1

Goran Salihović koji je suspendovan sa pozicije glavnog državnog tužioca Tužilatšva Bosne i Hercegovine u razgovoru za N1 komentarisao je jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH koji je u jednom dijelu uvažio njegovu apelaciju.

Ustavni sud BiH jučer je uvažio apelaciju Salihovića u dijelu koji se odnosi na dužinu trajanja disciplinskog postupka dok je odbačena u pogledu odluke Prvostepene disciplinske komisije od 27. jula 2017. s obzirom na to da još uvijek nije bila donesena odluka Drugostepene disciplinske komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. 

“U svakom slučaju, polazeći od navoda iz apelacije te informacija koje su dostupne u medijima, može se reći da je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku što implementira u konkrentom slučaju da je došlo do zastare, odnosno nije se moglo opravdati nikako produženje roka koje je Visoko vijeće tražilo i napravilo. Ako je tako, za očekivati je da VSTV u najkraćem roku donese rješenje kojim se ukidaju sve dosadašnje odluke i provedene radnje te obustavlja vođenje disciplinskog postupka”, naveo je Salihović za N1.

On je dodao da bi tom odlukom “praktično bi bila ukinuta i suspenzija, a i da bi u najkraćem roku bio vraćen na funkciju glavnog tužioca”.

“Ako je ovakava odluka Ustavnog suda, a odluke Ustavnog suda se moraju poštovati inače je to krivično djelo, Visoko vijeće mora postupiti po odluci. Ali, moramo sačekati”, naveo je Salihović.

Podsjetimo, Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) u predmetu protiv tuženog Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odlučujući po žalbi tuženog i punomoćnika tuženog i žalbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH, donijela je Odluku kojom se odbijaju kao neosnovane žalbe tuženog i punomoćnika tuženog, i žalba UDT-a te se potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 20.07.2017. godine.

U odluci Prvostepene  disciplinske komisije se navodi da je  utvrđena disciplinska odgovornost Salihovića. Kako se navodi u toj odluci, Salihović je odgovoran za disciplinske prekršaje “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva” i “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.

Također, Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija disciplinska tužba vezana za disciplinske prekršaje “omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene” i “miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.