Vlada RS pisala Vijeću sigurnosti UN o BiH

Vijesti 28. okt 201709:17 > 09:33
N1

U novom Izvještaju Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN upozorava se da se visoko decentralizovana politička struktura BiH, definisana Ustavom BiH, našla na udaru SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka, kao i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici.

U ovom dokumentu se navodi da se to dogodilo nedugo nakon što je Dejtonski sporazum stupio na snagu, te da su navedeni faktori postepeno i protivpravno zamjenjivali dejtonsku strukturu disfunkcionalnom decentralizovanom državom.

“Visoki predstavnik, čija je funkcija uvedena Dejtonskim sporazumom, godinama je pribjegavao nezakonitim odlukama i prisili, sprovodeći plan SDA i drugih bošnjačkih stranaka da se vlast centralizuje, te da je Bošnjaci kao najbrojniji u BiH mogu kontrolisati nauštrb ostalih konstitutivnih naroda”, navodi se u prvom dijelu 18. Izvještaja Vlade Srpske Vijeću sigurnosti UN, pod naslovom “Subverzija dejtonskog sistema”.

U tom dokumentu se ističe da je SDA, nakon što su posljednjih godina bonska ovlaštenja visokog predstavnika bivala diskreditovana i sve manje korištena, počela da koristi svoju dominaciju u institucijama BiH, poput “nezakonito formiranog Suda i Tužilaštva BiH”, kako se navodi.

“Ove institucije su često formirane protivpravno, odlukama i prisilom – da dodatno uruše autonomiju dva entiteta, garantovanu Dejtonskim sporazumom i da u još većoj mjeri podriju fundamentalna prava Srba i Hrvata“, navodi se u Izvještaju Vlade Vijeću sigurnosti.

U izvještaju se dodaje da je Ustavni sud BiH, sa stranim sudijama, često korišten kao politički instrument za protivpravno mijenjanje dejtonske strukture.

“Kako je bivši šef kabineta predsjednika Ustavnog suda naveo – `Ustavnopravni razvoj bio je isključivo posljedica međunarodnog intervencionizma`. O izmjenama nakon Dejtona rekao je – `Ustavnopravno uređenje ne odgovara formalnom ustavnom tekstu`. `Ustavni sud BiH`, rekao je bivši šef kabineta, `dao je legitimitet mnogim nametnutim zakonima, uspostavljao je balans između suvereniteta BiH i međunarodne uprave`”, navodi se u Izvještaju.

Iz Vlade navode u Izvještaju da RS ostaje opredijeljena za BiH sa dejtonskim uređenjem i strukturom ili kako je uređena u Ustavu BiH, odnosno aneksu 4 Dejtonskog sporazuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.