Koudeimati za N1: Povećane plaće sestrama i specijalistima

Vijesti 03. nov 201717:44 > 19:58
N1

Nakon što je prekinut štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo - Bassam Koudeimati iz Glavnog odbora Sindikata zdravstvenih radnika za N1 je potvrdio da će doći do povećanja plaće zdravstvenim radnicima u KS.

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimić potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS.

Štrajk koji traje već 22 dana biće prekinut, najavili su ranije iz Sindikata.

“Moram se zahvaliti pacijentima na razumijevanju, medijima koji su nas pratili. Ministrica je rekla da je prvi put vidjela toliko interesovanje. Od 2014. godine pregovaramo sa vlasti o usklađivanju troškova života sa platom. Mijenjali su se ministri, pregovori krenu pa se prekinu. Sa sadašnjom vlasti, ministricom Ademaj i premijerom Konakovićem pregovori su krenuli u februaru. Usklađeni su prijedlozi – ostala je satnica i minuli rad, Tražili smo 2.65 i 0.5, to je trebalo biti primijenjeno 1. maja”, kazao je Koudeimati za N1.

Međutim, prije stupanja u štrajk došlo je do novog porasta – pa su tražili koeficijent 2.75.

“Pacijenti su trpili, ali su bili razumni. Da je trajalo duže, dosadilo bi svakome”, ocijenio je gost N1.

On je kazao da su prijedlozi prihvaćeni – ali to nije ono što su očekivali.

“To je ipak pozivina stvar koja se desila, od ovoga će imati korist i pacijenti i radnici. Novac će se trošiti na kapitalna ulaganja, obnovu objekata i opreme”, kazao je dodavši da je Ministarstvo zdravstva dobilo osam miliona KM za rebalans budžeta.

“Za ono što je danas potpisano, plata medicinske sestre će biti veća za 89 KM, a specijalisti za 178 KM. Nismo obračunali koliko će biti minuli rad. Bilo je 0.6, sada je 0.5 – tu gubimo. Ne znamo koliko ćemo izgubiti sa novim nametima, možda se vratimo na isti nivo”, izjavio je Koudeimati.

U svakom slučaju, sve ovo je veliki uspjeh za pacijente i radnike – jer je prvi put napravljen pomak u zdravstvu.

“Morali smo prihvatiti ovo, jer je godinama bilo problema. Ubrzo krećemo sa pravljenjem koeficijenata. Vidjet ćemo kako ćemo riješiti sve”, poručio je u razgovoru sa Slavišom Starčevićem u emisiji Dan uživo Bassam Koudeimati iz Glavnog odbora Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo.