Mesihović o KCUS-u: Mislim da svako ima svoj koncept

Vijesti 05. nov 201712:23 > 12:25
Screenshot N1

Zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini treba reformisati tako da se napravi ministarstvo zdravlja na državnom nivou i da jedina briga zdravstvenih radnika bude pacijent, izjavio je Rusmir Mesihović, bivši ministar zdravlja Federacije BiH.

“Moramo otvoriti ozbiljnu reformu kompletnog sistema. Postoji način da se napravi jedno ministarstvo zdravlja bez promjene ustava. Ministarstvo zdravlja se može napraviti na osnovu odluke oba parlamenta, RS-a i FBiH. Javni dug u zdravstvenom sistemu FBiH je oko 350 miliona KM, u RS-u je 700 miliona KM na 3,5 miliona stanovnika. Kada bi se samo u RS-u i FBiH napravilo 50 posto povrata sredstava za PDV taj dug bi došao na pola, i prodisalo bi se”, izjavio je Mesihović je na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelegtualaca Krug 99 na temu: “Zašto je zdravstveni sistem BiH u krizi?”.

Kako je kazao, cilj zdravstvenih radnika treba biti briga za pacijente, a u BiH posljednjih par godina “pacijent je u drugom planu”.

“Bavimo se zdravstvom na neki način kao profitnim organizacijama, a šta je suština? Suština je pacijentu omogućiti ono što mu pripada po zakonu, po civiliziranim standardima i što mu pripada po doprinosima koje plaća”, kazao je Mesihović.

Ocijenio je da u BiH već 20 godina funkcioniše “nakaradni zdravstveni sistem” koji nisu nametnuli zdravstveni radnici.

“Mi moramo funkcionisati u tom sistemu. Ja, kao čovjek, ne mogu da prihvatim da BiH, ako ne Federacija, nema jedno ministarstvo, jedan fond. Dakle, 12 ili 13 je ministarstava. Više to nisu ni dva sistema, već tri. Sigurno da je to jedan od žešćih kočnica”, istakao je bivši federalni ministar zdravlja.

Govoreći o tome kako zdravstveni sistem izvući iz krize u kojoj se nalazi duži period, Mesihović je kazao kako se zdravstvo mora okrenuti isključivo pacijentu. Zatim je neophodno riješiti problem porodične medicine, pojačati kontrolu lijekova, krenuti u implementaciju svih postojećih zakona, napraviti modernu informatizaciju do najvećeg nivoa, uraditi ozbiljne screening programe, jer kako je kazao, BiH nema nijedan screeening program za prevenciju malignih oboljenja.

“Cilj svega je jedno ministarstvo zdravlja, jedan fond zdravstvenog osiguranja i jedan fond za skupe lijekove, to su osnovne poluge kako krenuti koliko-toliko naprijed”, podvukao je Mesihović.

Istakao je da je za vrijeme mandata federalnog ministra napravljen nacrt zakona o jedinstvenom fondu zdravstvenog osiguranja, ali da tada nije bilo političke volje da se on usvoji.

Mesihović je u januaru 2015. godine imenovan za generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Na toj funkciji se zadržao deset mjeseci i, kako je kazao, po dolasku je zatekao akumulirani dug koji je ostao isti i po njegovom odlasku

“Klinički centar u Sarajevu ima tradiciju da bude i jeste najveća zdravstvena ustanova. Mislim da svako ima svoj koncept da tu situaciju rješava pa nek radi kako hoće”, kratko je prokomentarisao situaciju u KCUS-u.