Mladi Mostarci – s onu stranu podjela i nacionalizama

Vijesti 05. nov 201719:05 > 21:08
N1

Mostar - mnogi će reći - grad slučaj. Grad bez demokratskih izbora još od 2008. godine. Gradonačelnik u tehničkom mandatu. Kočnica - mladi kažu - nedostatak političke volje i dogovora. Za N1 govore neki od njih - s onu stranu podjela i nacionalizma.

Mostar – hercegovački grad, za koji će mnogi reći – politički talac. Grad o kojem se mnogo govorilo, pisalo, čitalo, pjevalo. Grad Alekse Šantića i Predraga Matvejevića, Mostarskih kiša. Nekad grad ljubavi, duha zajedništva i uzajamnog povjerenja. Danas između dvije vatre. Koplja nacionalizma lome se ponajviše preko leđa mladih.

Jedan od njih – apsolvent, aktivista i član Centra za kritičko mišljenje – Marko Vrljić, kaže – treba graditi zajednički obrazovni sistem.

“Dosta tih stajališta dolazi od kuće. Ja sam osobno čovjek koji je spreman otići na razna mjesta, čuti druge ljude, poslušati svaku stranu i tako izgraditi stav – stav temeljen na znanjima. Vidim kod mladih ljudi pasivnost, smatraju da je ovo stanje nepopravljivo i da kao takvo treba da se nastavi.”

Mlade Mostarke i Mostrace, željne druženja bez obzira na sve – povezuje i Mostarki teatar mladih. Član dramske družine ovog teatra je i Ali Aksoy. Nije rođen, priča nam, u Mostaru. Ali od svoje treće godine je tu. Ovaj grad postao je također njegov. Rođen u Turskoj, u Mostaru danas studira turski jezik i književnost.

“Istina je stvarno da jaki pojedinci mogu da pokrenu svoje grupe. To nam treba. Trebaju nam pojedinci koji će osvijestiti svoje grupe, da se stvara duh osviještenosti u kolektivima.”

Zajedničko obrazovanje koči, kažu, nacionalizam. Ovaj grad na Neretvi je poznat po još jednom fenomenu: Dvije škole pod jednim krovom na Španskom trgu. Škola u kojoj mladi pohađaju odvojene nastavne planove i programe – po nacionalnom ključu. U zgradi Gimnazije Mostar i Koledž je Ujedinjenog svijeta. Primjer, pričaju nam, kakvo bi obrazovanje moglo biti.

“Mislim da je najveći problem u Mostaru taj što se različitost gleda kao mana, umjesto da se gleda kao bogatstvo iz koje možemo učiti o različitim religijama i kulturama”, pojasnila je Ivana Filipovoć, studentica Koledža Ujedinjenog svijeta.

Među mladim ljudima, suprotstavljenim podjelama je Mustafa Stupac, mladi mostarski aktivista, fotograf, ljubitelj teatra. Mnoštvo je nedstataka, priča nam, u današnjem Mostaru koji koče napredak. A šta je zapravo za njega glavni nedostatak?

“Glavni nedostatak ovoga grada je nedostatak lokalne vlasti jer ovdje može raditi šta god tko hoće i kad god tko hoće, i to je definitivno broj jedan od problema u gradu Mostaru.”

Mostar s mladim borcima za mir i bolje društvo nije grad slučaj. No, može li biti i grad budućnosti, još je neizvjesno – s obzirom na sve masovniji odlazak mlade populacije kako iz ovoga grada, tako i iz Bosne i Hercegovine.