Saradnja nacionalnih vijeća i kulturnih organizacija u BiH

Vijesti 06. nov 201707:14 > 07:22
Anadolija

U cilju intenzivnije saradnje u budućem periodu, predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost u BiH, HKD Napredak, BZK Preporod i SPKD Prosvjeta, održali su radno konsultativni susret u Sarajevu.

U saopćenju za javnost se navodi da je na susretu konstatirano kako je neophodna čvršća i redovnija saradnja nacionalnih intelektualnih vijeća i kulturnih organizacija naroda Bosne i Hercegovine, jer je politika zauzela gotovo cijelokupan prostor društvenog djelovanja i prezentiranja bosanskohercegovačkog društva.

“Često se u javnosti stiče dojam da su narodi Bosne i Hercegovine u permanentnim sukobima, nesporazumima i da ne postoji zajednički interes naroda i pojedinaca na nivou BiH, što je netačno, historijski neutemeljeno, i pogrešno u kontekstu naše zajedničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Nacionalna vijeća i nacionalne kulturne organizacije, odlučile su da bh. društvu, građanima i narodima Bosne i Hercegovine pokažu i konkretnim zajedničkim akcijama, dokažu, da su naše kulturne i nacionalne različitosti, bogatsvo i istinski vezivni faktor bosansohercegovačke države, koji je odredio bosanskohercegovački identitet, kao rijedak mozaik u porodici eurospkih naroda.

Želimo precizno istaći da su, nažalost, neke političke organizacije zloupotrijebile političku moć kroz pozicije u institucijama države i njenih entiteta, manipuliranjem kulturnih i nacionalnih različitosti, te uz neselektivnu podršku (svjesnu i nesvjesnu) elektronskih i pisanih medija, društveni prostor kontaminirali, na način da se naše različitosti predstavljaju izvorima neslaganja, nesporazuma i sukoba. (Zlo)upotreba javnih institucija u političke, ili bolje rečeno, za uske interesne grupe političkih elita treba se demistificirati. Jedan od ključnih uzroka ovakvog stanja u našem društvu jeste česta nekompetentnost, neznanje i površnost političkih predstavnika u institucijama države (svih njenih administrativnih dijelova).

U svakom slučaju, najavljujemo domaćoj i međunarodnoj javnosti, da ćemo u narednom periodu izaći s izjavama i zajedničkim aktivnostima buduće saradnje, jer želimo ponuditi konstruktivne prijedloge za unapređenje društvenih procesa u našoj domovini.

Nadamo se da model naše saradnje može biti primjerom modela saradnje drugima, pa i političkim organizacijama. Želimo da se kultura, nacija ili religija ne koriste za sukobe, već za unapređenje svih segmenata našeg društva, koje treba biti bazirano na konceptu suradnje naroda i promocije čovjeka/građanina, kako definira Konvencija/povelja o ljudskim pravima i slobodama, kao temeljno određenje buduće Bosne i Hercegovine.

Na susretu je zaključeno da se na zajedničku saradnju pozovu Jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija, kao i nezavisne asocijacije i pojedinci iz akademske zajednice.”