Otkriven spomenik bivšem ruskom ambasadoru Vitaliju Čurkinu

Vijesti 06. nov 201716:55 > 20:02
N1

U Istočnom Sarajevu otkriveno je spomen-obilježje preminulom ruskom veleposlaniku pri UN Vitaliju Čurkinu i to u znak zahvalnosti za rusko "ne" u Vijeću sigurnosti UN-a na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ranije su Majke Srebrenice poručile da ovakve poteze smatraju povokacijom žrtava.

Jedna pored druge, ukrštene u jednu, zastave Republike Srpske i Rusije, za domaćina jasan su znak neraskidive i bratske ljubavi između dva naroda: Rusa i Srba. Zastave, kulturno-umjetnički program, mladići i djevojke u starim nošnjama i pjesme dio su današnje svečanosti otvaranja spomenika ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu.

Umjesto u Srebrenici, spomen-obilježje ruskom veleposlaniku svjetlo dana ugledalo u Istočnom Sarajevu. Za organizatore ove je veliko hvala za, kako tvrde, veliko Čurkinovo i rusko “ne” na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a 2015. godine.

“Ovim se šalje poruka da je mir najbitniji. Rusija i Čurkin su svojim vetom na rezoluciju poslali poruku da je potreban mir, jer da je donesena rezolucija da su Sebi genocidan narod, ne bi bilo mira”, tvrdi Vojin Pavlović, predsjednik Udruge Istočna alternativa RS-a.

Za razliku od sebreničke lokalne zajednice koja je rekla “ne” ovom spomeniku, koji je trebao biti podignut uoči godišnjice genocida u ovome gradu, Općina Istočno Novo Sarajevo dala je zeleno svjetlo. Tvrde ovim potezom se ne pokazuje nikakvo neprijateljstvo. Za prvog čovjeka ove općine – Srbi su u prošlom stoljeću najviše patili.

“Ako neko želi da vas okarakterizirao kao genocidni, a pri tome ste najviše patili u XX vijeku kroz tri rata – prvi svjetski, drugi svjetski i treći svjetski rat i ne možete biti genocidni”, poručuje Ljubiša Ćosić, načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo.

U Istočnom Sarajevu danas i predstavnici Vlade RS-a i ministarstva za braniteljska pitanja RS-a.

“Velika je odluka bila od Čurkina jer je pitanje što bi se dogodilo da je prošla Rezolucija i kakve bi posljedice snosio srpski narod. To je veličina tog čovjeka i mi iz RS-a smo mu zahvalni za to”, kaže Milenko Savanović, ministar za braniteljska pitanja RS-a.

Sa sličnim porukama, potpora je stigla i od udruga iz susjedne Srbije, ali i veleposlanstva Rusije u BiH.

“Pomirenje mora da se bazira na pomirenju, a istina je da srpski narod nije genocidan narod, nego najveća žrtva 90-ih godina i ta žrtva će isplivati”, smatra Aleksandar Đurđev, predsjednik Srpske lige.

“Ovo je znak sjećanja na Čurkina koji je preminuo. Veliki poslovi velikih ljudi ostaju s nama i nakon njihovog odlaska”, ističe Peter Prolov, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Rusije u BiH.

Otkrivanje novog spomenika pozdravili su i deseci građana Istočnoga Sarajeva.

ANKETA:

– Što smo ponosi na sve ovo, najvažnije je što je stavio veto na Srebrenicu. Da njega nije bilo možda ni ovoga ne bi bilo.

– Da damo podršku našoj braći Rusima koji su nama pomogli kada je bilo najteže. Hvala im do groba.

– Poruka je ujedinite se Srbi.

Na drugoj pak strani, žrtve su ovakvim potezom ogorčene. Poručuju – ovo je provokacija. Za bivšeg novinara i čovjeka koji je preživio genocid u Srebrenici, Emira Suljagića, ovo je samo nastavak negiranja genocida u Srebrenici i jasan pokazatelj da Rusija nije prijatelj BiH.

“Meni ne treba ni srpsko ni rusko “ne” ili “da”, znam činjenice o tomu što se dogodilo. Ovo je igrokaz, vrlo patetitičan, koji zapravo nema namjeru osim da se počnemo ponovno klati za pet, deset ili 15 godina”, ocjenjuje Emir Suljagić.

Iz Inicijative Istočna alternativa ne odustaju. Poručuju spomenik Čurkinu kad-tada bit će podignut u Srebrenici. U gradu u kojem je 1995. godine u genocidu ubijeno više od osam tisuća osoba.