Gdje su odgovorni: Deset godina od ubistva Milana Vukelića

Vijesti 06. nov 201717:08 > 21:03
N1 (screenshot)

Grupa građana Banjaluke i danas je podsjetila na nerasvijetljeno ubistvo Milana Vukelića, simbola otpora, revolta i pravde. Od tada je prošlo 10 godina. Pitaju se hoće li odgovorni ikada pred lice pravde.

Ko je ubio Milana Vukelića? Deset godina poslije članovi porodice i građani Banjaluke pitaju ko su izvršioci, ko nalogodavci.

“Podsjetila sam se na 2011., znači četiri godine poslije ubistva kada je gospodin Pena, tadašnji direktor policije, izjavio da je policija taj predmet riješila i da je problem dokazivanja. To znači da policija ima saznanja o izvršiocima, o naručiocima, o motivima ali ne može da dokaže”, kaže Ljiljana Todorović, sestra Milana Vukelića.

U kojoj fazi je istraga danas iz MUP-a nema odgovora. Prethodnih godina iz Tužilaštva su stizali odgovori da su prikupljeni svi materijalni dokazi, urađena brojna vještačenja i saslušano preko stotinu svjedoka, ali da se nije došlo do počinioca krivičnog djela. Kobne noći sa Vukelićem u automobilu su bili Slava Pepinović i Tomislav Dobrnjac, koji je u eksploziji ostao bez noge.

“Nažalost, nisu pronađeni niti će biti pronađeni dok vlada ovaj režim, a javna je tajna da u Banjaluci znaju svi ko je to uradio i zašto je urađeno”, tvrdi Dobrnjac.

Dva dana prije ubistva Vukelić je govorio u medijima i pokazivao dokumentaciju o sumnjivim milionski poslovima grada Banjaluka i Zavoda za izgradnju, u kojem je radio. Novinar koji je o tome izvještavao, Miljan Kovač, kaže da je Vukelić govorio o spregama kriminala i vlasti prilikom izgradnje Trga Krajine i Parka Petar Kočić.

“Iz godine u godinu o tome se sve manje priča. Režimski mediji ćute, vlast ćuti. Odgovor na pitanje ko je ubio Milana Vukelića će dati odgovore na mnoga druga pitanja. To je vrh ledenog brijega”, ocjenjuje Kovač.

Da ne sprečava istragu i da nema ništa sa ubistvom Vukelića poručio je danas sa skupštinske govornice Milorad Dodik, te dodao da mu se ti imputira kao i mnoge druge stvari.