Nezapamćen oblik cenzure ili tehnički problem

N1

Ne stišavaju se reakcije na intervju Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra u Sarajevu, dat BHRT-u nakon što je ustanovljeno kako je njegov dio ponovno snimljen, što je sinoć potvrdio i generalni direktor ovog javnog servisa Belmin Karamehmedović. Javnost je osudila ovaj potez.

Deset dana nakon što nije emitovan u najavljenom terminu, intervju sa Sebijom Izetbegović ipak se pojavio u programu javnog servisa i to u terminu američkog filma – jasno je iz pregleda programa BHT-a. Odmah po emitovanju, gledaoci su primijetili da se radi o materijalu koji je sniman u dva navrata. Nakon prvobitnog otkazivanja emitovanja, dosnimljeni su odgovori na tri pitanja – potvrdio je i generalni direktor BHRT-a. Kako kaže, razlozi su tehničke prirode, u dijelu izvornog materijala uočeni su problemi sa svjetlom i tonom.

“U ovoj priči apsolutno nema nikakve politike. Mi smo prije pet dana objavili izvještaj nezavisnog regulatora RAK-a, koji je dao najbolje ocjene programu BHT-a i Federalne televizije. Pa nije moguće da je za tih pet dana došlo do promjene uređivačke politike niti je to neko tražio od nas. Ono što možemo reći za sve stranke u BiH, ovo je njihova radio-televizija, vrata su potpuno otvorena za sve”, poručuje Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Iz Udruženja BH novinari pozivaju na odgovornost uredničkog kolegija i menadžmenta BHRT-a i to zbog nanošenje štete javnom servisu Bosne i Hercegovine. Smatraju da će ova situacija ozbiljno dovesti u pitanje vjerodostojnost ovog medija i nastojanja medijske zajednice da se javni servis sačuva od podjela i političkih utjecaja.

“Ja se lično bojim da je ovdje u pitanju nezapamćen oblik cenzure u javnom servisu. I da je riječ o manipulativnim ponašanjima prema jednom medijskom sadržaju. Nažalost, ne možemo tvrditi da je jedno, drugo ili nešto treće zato što nema kompetentnih i istinitih objašnjenja iz javnog servisa BiH, o tome šta se dešavalo sa tim intervjuom”, kaže Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja “BH novinari”.

“Mislim da je javni servis sa ovim intervjuom imao kriznu situaciju. Šta god da ona bila: tehnička ili neka vrsta cenzure i pritiska. Mi to još ne znamo niti smo to saopćenje dobili od javnog servisa. Nek na kraju kad građani, kad javnost shvati da nešto nije u redu, dobijemo prilično nemušto objašnjenje da tu nije riječ o političkom nego o tehničkom pitanju. Čak iako je tehničko pitanje, zasluživali smo kao građani koji plaćaju RTV taksu, da dobijemo objašnjenje zašto to tehničko pitanje nije riješeno odmah”, smatar Lejla Turčilo, profesorica na Fakultetu političkih nauka Sarajevo

Iz BHRT-a danas nisu htjeli pred naše kamere, uz odgovor da je zvanično saopštenje javnog servisa u izradi. Do tada, građani objašnjenje traže i na društvenim mrežama. Mnogo je pitanja, a malo odgovora. Čekajući zvanične odgovore, javnost se osjeća slobodnom i pozvanom da ih stvara i pronalazi, po sopstvenom nahođenju.