Zaid za N1: Jedan do dva ljekara svaki dan napuste BiH

Vijesti 06. nov 201718:16 > 18:18
N1

U 07:30 sati jutros, 6. novembra počeo je generalni štrajk Federalnog nezavisnog strukovnog Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Sindikat traži potpisivanje kolektivnog ugovora, i poručuje da neće odustati od svojih zahtjeva. Rifat Rijad Zaid iz Sindikata za N1 je kazao da štrajk nije okončan, nego se pretvorio u štrajk podrške kolegama iz drugih kantona.

Sa premijerom Konakovićem danas je postignut dogovor oko potpisivanja kolektivnog ugovora, a Zaid ga je pohvalio kazavši da se ponio “državnički”.

Federalni granski kolektivni ugovor garantuje radnopravan status ljekara, a Zaid tvrdi da je njegovo nepotpisivanje poruka ljekarima da napuste zemlju.

“Svaki dan jedan do dva doktora napuste BiH. Najalarmantnije je u Tuzlanskom kantonu, odakle odlazi najviše ljekara”, izjavio je u programu N1.

“Mi želimo da se kolektivni ugovor napravi, da se jasno vidi položaj doktora u zdravstvenom sistemu, to je svugdje u svijetu slučaj”, izjavio je.

“Ne želimo stvari da vraćamo na ranije”, dodao je.

Kako je kazao u programu N1 u emisiji Dan užvio, danas je sa Vladom KS dogovoren kolektivni ugovor.

“On podrazumijeva obim prava koje do sada nisu bile definisana. Tačke po kojima obim prava povećava u narednoj godini. Dogovoreno je da Kantonalna vlada sa Federalnim ministarstvom, kada se za to stvore uslovi – napravi federalni kolektivni ugovor”, koji će kako je kazao biti baziran na ovom Kantonalnom.

U TK je najosjetljivija situacija sa doktorima, najviše odlaze odatle.

“Jedini način zaustavljanja egzodusa ljekara je kolektivni ugovor. Tuzlanski kanton mora dogovoriti mjere potpisivanja i saglasnost za potpisivanje kolektivnog ugovora”, pojasnio je Zaid.

Nema prekida vanrednog stanja dok svi ne dobiju kolektivni ugovor – potvrido je Zaid za N1.