Teolog Kuzmič za N1: Isus je bio socijalist!

Vijesti 06. nov 201719:45 > 21:01
N1

O religiji, politici i etici – prvi put u programu N1 televizije govorio je poznati intelektualac, kritičar nacionalizma i religijskog fundamentalizma, protestantski teolog i rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku – Peter Kuzmič.

On je, između ostaloga, kazao kako je u ovdašnjim društvima došlo do eksplozije religioznosti i nacionalizma istovremeno:

“Nakon pada komunizma, koji je – barem službeno, bio ateistički, budući da se temeljio na filozofiji dijalektičkog materijalizma došlo je do erupcije. To je obično tako: kad je nešto potisnuto duže vremena, kada se poklopac makne – dolazi do erupcije. Nacionalizam je isto bio potisnut jer se radilo o nekom internacionalizmu, o socijalističkoj ideji novoga svijeta”, kazao je teolog Kuzmič, ističući da je ovdje došlo do eksplozije nacionalnog, nacionalističkog i religioznost – “došlo je do nove nekritičke identifikacije”.

Nekad u Centralnom komitetu, danas kod biskupa

Profesor Peter Kuzmič govorio je kako je na ovim prostorima “tame sve više”, iako je – kaže – sve više religije u javnome životu. Dodao je i to kako je na snazi visoki stupanj religioznosti, a zapravo da je riječ tek o nacionalnoj identifikaciji.

“Pojavljuje se jezik isključivosti, koji je na rubu jezika mržnje. A u ime kršćanstva ne može se nikako propagorati mržnja, niti isključiuvost, nego samo ljubav, praštanje i pomirenje. Evanđelje je dobra i radosna vijest, to nije bič Božji koji će kazniti ljude za njihove grijege, nego poruka ljubavi i praštanja. Za sve ljude”, dodao je Kuzmič osvrćući se na to da su u Zagrebu ljudi iz “Kockice” preselili u Katedralu te da su preko noći bivši komunisti, a zapravo oportunisti, postali katolici.

“Ne znaju se ni prekrižiti, a eno ih u prvim redovima jer se žele slikati sa biskupima. To je licemjerje, to je politički katolicizam. Kao što imate u Srbiji političko pravoslavlje, a zapravo s politikom ove vjere ne bi trebale imati veze. Činjenica je da mnogi koji su ranije tražili mišljenje u Centralnom komitetu, sada ga traže kod biskupa”, zaključio je Kuzmič.

Sve treba kritizirati

Kod nas je, ističe teolog Kuzmič, prevelik utjecaj vjerskih lidera na političare:

“Mnogi političari su oportunisti pa se koriste religijskim platformama, tako da nemate jasnu granicu između državnog (koje bi trebalo biti sekularrno i vjerski neutralno) i religijskog”, kazao je Kuzmič dodavši da imamo premalo kritičke inteligencije i premalo javnog dijaloga, premalo kritičkog diskursa, stoga je potrebno – kaže Kuzmič – sve fenomene u društvenoj zajednici podmetnuti kritici, bilo da se radi o ekonomiji, kulturi, školstvu, a naročito kad se radi o politici.

Teologija nakon Srebrenice: nisu svi jednako grešni

Na pitanje koliko je u cijelome procesu pomirenja i suočavanja s prošlošću važna teologija, profesor Peter Kuzmič kazao je da je teologija u tom smislu izuzetno važna, ali da je prvi poziv – poziv Isusa Krista – “Pokajte se”:

“Izrazite žaljenje, tražite ispriku. Mi znamo da oni koji su činili strašne zločine u Srebrenici bili su deklarirani pravoslavci. Sam Karadžić sebe je proglasio velikim pravoslavnim hrišćaninom. Tu treba doći do pokajanja, a ja sam malo razočaran da biskupi, vladike i episkopi nisu tražili od političkih lidera da se pokaju. Bez pokajanja teško će doći do pomirenja. Moramo se poniziti, priznati da smo griješili. Svi smo griješili, i Biblija to kaže, nema nijednog pravednoga. Ali nisu svi u istoj mjeri griješili. Onaj ko je ubijao nedužne, onaj koji je pucao po narodu ovdje sa hotela Holiday Inna je više kriv, nego neko tko je nešto ukrao iz susjedovog dvorišta. I jedno i drugo je grijeh, ali Velika je razlika i različite su posljedice”, kazao je Kuzmič naglasivši da bi kršćanski svećenici morali svoje vjernike i svoje klerike pozivati na kajanje.

Isus je bio socijalist!

Protestantski teolog i rektor Evnađeoskog toeloškog fakulteta u Osijeku Peter Kuzmič kazao je i to da ideja ljevice nije strana kršćanstvu, naročito ne u onim aspektima gdje se govori o socijalnoj pravdi, brizi za siromahe:

“Ja sam za socijalnu pravdu, više treba učiniti za siromahe. Kod nas je Katolička crkva uglavnom svrstana uz desnu političku opciju, uz nacionalnu ili nacionalističku opciju. Nije to tako svugdje u svijetu. Imate katolike za socijalizam, za socijalnu demokraciju. U demokraciji bi svaki čovjek morao osobno odlučivati što će vjerovati – ne samo na području vjere, nego i na području socijalnog i političkog angažmana. Bilo bi dobro da se neki naši desničari probude i čitaju iznova Isusa i Bibliju. Isus je zapravo bio socijalist”, kazao je Kuzmič u intervju za N1.