Hrabra ljekarka još jednom spašavala živote

Vijesti 08. nov 201719:12 > 19:25
N1

Nakon cjelodnevne smjene u zvanju doktora medicine, Merima Krušcica sjeda u automobil i iz Viteza, kreće kući u Sarajevo. Jučer, nailazi na saobraćajnu nesreću - i bez mnogo razmišljanja, reaguje.

“Jučer po povratku s posla oko 16:10 u mjestu Jehovci u blizini Kiseljaka ugledala sam prevrnuto vozilo na krovu, neki džip, u kanalu – vozilo na krovu kojem se još uvijek okreću točkovi i to me ponukalo da stanem. Dalo se odmah vidjeti da su u pitanju teže tjelesne povrede kod sva tri povrijeđena – polutraume, teške povrede glave, grudnog koša i ekstremiteta”, priča nam Krušcica.

Nisu rijetke i javnosti nepoznate situacije u kojima brojni posmatrači ne reaguju u situacijama u kojima je potrebna pomoć. Radilo se o nasilju, saobraćajnim nesrećama ili drugom – ova doktorica kaže kako je pomoć moralna obaveza.

“Poznato vam je vjerovatno da se ljekari zaklinju Hipokratovom zakletvom i to ne bi smjeli da prekršimo. S druge strane, vozači smo i znamo i da je zakonska obaveza. Ne mislim samo ni da je zakonska ona je u suštini i moralna i više me moralno ponukao i da stanem i da pomognem i da prevezem”, kaže hrabra ljekarka.

Ovo nije prvi put da u istoj situaciji, Krušcica reaguje ovako. I kada je tek učila o poslu kojim se danas bavi – reagovala je jednako, i kaže – opet će.

“Bila sam u prilici još kao student, negdje na predzadnjoj godini studija, vraćajući se s mora u okolini Splita – vozilo je isto tako sletilo u jarak. Tročlana porodica, malo dijete, bile su neke lakše povrede u pitanju, nije baš u ovoj mjeri. I tada sam stala i uvijek ću stati”, poručuje ona.

U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti – prva je rečenica Hipokratove zakletve. Merima Krušcica, mlada doktorica pokazala je jučer šta znači živjeti ove riječi.