Koliko će Nova godina koštati Sarajevo

N1

Ovogodišnji program proslave Nove godine u Sarajevu trajaće tri dana. Sarajlije će u novu godinu uvesti Zdravko Čolić, a prve noći 2018. godine nastupiće još jedan sarajevski bend, Crvena Jabuka.

Ispred Vječne vatre očekuje se velika bina, i desetine hiljada ljudi duž, turistima i Sarajlijama omiljene, Titove ulice. Da novogodišnja noć na otvorenom svim posjetiteljima ostane nezaboravna uspomena, pobrinuće se velika regionalna muzička zvijezda, Sarajlija, Zdravko Čolić.

“Zahvaljujem što ste mene ove godine predložili. Pošto je Sarajevo moj grad, i bez obzira na bilo kakve druge varijante i ponude, ja pripadam ovom gradu. I sa zadovoljstvo prihvatam da ove godine radim u sklopu cijelog ovog pompeznog dočeka iza kojeg grad stoji. To je jedna posebna emotivna priča koja nije vezana ni za finansije ni za lovu”, ističe Čolić.

Finansije su ipak bitna stvar kada organizujete ovakav događaj i planirate da bude najbolji doček Nove godine u regiji – dodaju predstavnici gradske vlasti. Ovogodišnji otvoreni doček u Sarajevu koštaće između 250.000KM i 300.000KM, od čega će 100.000KM izdvojiti gradska uprava.

“Pozivam sve građane Sarajeva da budu domaćini, ali i gosti. Da uživaju u svom gradu ta tri dana, ali i da budu dobri domaćini. I izuzetno mi je drago da mogu biti na čelu grada koji zaista i jeste centar regiona”, kaže Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

“Sjećate se da smo prošle godine govorili da smo čitali ko će to biti u Budvi, ko će to biti u nekim drugim gradovima. Sad svi čekaju i gledaju ko će biti u Sarajevu. Zaista je moje lično zadovoljstvo da taj kontinuitet potvrđujemo sa najvećim zvijezdama regiona, a posebno mi je drago što su to naše Sarajlije. Prošle godine smo imali Merlina, sad imamo Čolu”, dodaje Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Doček Nove godine u gravnom gradu BiH mogao bi postati prepoznatljiv brend koji će narednih godina, pored Sarajevo Film Festivala, privlačiti najveći broj turista. U Sarajevu je 2016. registrovano 1.619.817 noćenja, što je u odnosu na godinu ranije porast za 180.442 noćenja.

Sarajevo nije jedini grad koji planira veliki doček na otvorenom. Mostarci će nakon pune decenije ponovo imati organizovani doček Nove godine, dok je u Banjaluci najavljena novogodišnja zabava koja će trajati tri dana.