Primjenom zakona do rješenja problema pasa lutalica

Vijesti 11. nov 201709:52 > 10:02
N1

Gosti Novog dana bili su Dalida Kozlić, Iman Agović i Faruk Brkanić, članovi inicijative koja se zalaže za primjenu zakona za zaštitu i dobrobit životinja - ODMAH.

Naime, danas će se u Sarajevu i Mostaru u 12 sati održati protesti kojima će građani pozvati za primjenu spomenutog zakona zbog nezakonitog trošenja budžetskog novca u cilju bolje zaštite životinja, pasa.

Imamo rješenje za svaki problem u ovoj oblasti, a to je primjena zakona. Ti psi nisu sami od sebe opasnost, nego brutalnost kojoj su izloženi na ulici su razlozi njihovog ponašanja. Zakon se otkako je u proceduri pretvorio u poligon za pranje novca. Mjere koje su regulisane se jasno moraju provesti prema aktima“, kazala je članica inicijative, Dalida Kozlić.

Ko profitira od trenutne situacije?

Vlast na svim nivoima, svim organizacionim jedinicama. Mi imamo nezakonita skloništa pasa koja nemaju uslove za rad. Mislimo na cijelu državu, ne samo KS. Odgovara im da određen broj pasa bude na ulicama da bi se to moglo i dalje raditi“, kazala je ona i dodala:

Čim se spomene nenamjensko trošenje budžetskih sredstava, odmah se krene u napad aktivista i volontera. Ovo je jedan opšti društveni problem. To je naš novac, novac poreskih obveznika i mora se namjenski trošiti“.

“Psi u azilu “Prača” jedu bukvalno samo kada mi donesemo hranu. Hranu kupujemo od donacija, ljudi doniraju širom svijeta”, dodao je Brkanić.

Uskoro video kompletnog gostovanja.