Protesti u Sarajevu: "Psima nije mjesto na ulici"

Vijesti 11. nov 201713:18 > 13:21
N1

Desetine građana okupilo se danas u Sarajevu na protestu u organizaciji Inicijative građana "Primjena Zakona za zaštitu i dobrobit životinja" gdje su okupljeni pozvali na primjenu spomenutog zakona, ali i još jednom poručili da "psima nije mjesto na ulici".

Istakli su da je problem prekobrojne populacije napuštenih pasa direktna posljedica neprovođenja i zloupotrebe zakona. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, naglasili su okupljeni, reguliše postupanje sa životinjama u BiH.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Stop ubijanju pasa u skloništima”, “Kazne za napuštanje”, “Registar pasa”.

Članica inicijative “Primjena Zakona za zaštitu i dobrobit životinja” Adela Čomić pojasnila je da to ujedno i povodom njihovog današnjeg okupljanja. Prema njenim riječima, danas će biti upriličeno okupljanje i u Mostaru kao i ispred ambasade BiH u Washingtonu.

N1
N1
N1
N1
N1

Naših sedam zahtjeva može se svesti na provedbu Zakona o zaštiti životinja starog skoro deceniju odmah. Dakle, zakon je mrtvo slovo na papiru, jedino što se uradilo je to da se budžetski novci troše na ilegalan način na azile koji su ustvari logori“, istakla je Čomić.

Ništa nije urađeno na prevenciji napuštanja, naglasila je, a ništa nije urađeno ni na umanjenju broja pasa u BiH kao ni registraciji vlasništva.

Inspekcije ne rade apsolutno ništa čak ni po pitanju prijava koje godinama šaljemo. Zahtijevamo da svi nivoi vlasti, koji su nadležni, počnu, prije svega, implementaciju zakonu. Kantonalni odnosno republički u Republici Srpskoj da obave nadzor svih azila, da narede nezakonito ubijanje životinja“, pojasnila je Čomić.

Zahtijevaju, prema njenim riječima, javni novac koji je njihov, a koji se ne izdvajanja za njihove potrebe.

Zahtijevamo da se odmah obustave svi postupci kupovine, rentanja azila u cijeloj BiH i da se svim volonterima omogući pristup skloništima te da se zatvore ona koja ne ispunjavaju uslove“, istakla je Čomić.

Broj azila, kako je kazala, niko ne zna ali je poznato da postoje azili u Tuzli, Mostaru, Banjaluci i Sarajevu.

Kada je riječ o udomljavanju pasa Čomić je izjavila da postoje građani koji to rade već godinama, otkako postoji problem pasa na ulici.

Članica inicijative koja se zalaže za primjenu zakona za zaštitu i dobrobit životinja – ODMAH Iman Agović je izjavila da su poslali zahtjeve svim nadležnim organima koji odgovaraju za ovaj problem.

“Pozivam sve ljude, ne samo ljubitelje životinja, jer je ovo problem svakog građanina, da nas podrže, ne samo na ovom protestu, nego i u našem daljnjem radu. Naši novci se uzimaju, kradu i troše se tamo gdje ne treba. Psi nemaju ništa od toga”, kazala je Agović.