Konaković: Sram vas bilo, zaštitnici pasa

Vijesti 12. nov 201717:46 > 17:50
Izvor: N1

U subotu ispred zgrade Parlamenta BiH okupile su se desetine građana glavnog grada BiH na protestu u organizaciji Inicijative građana "Primjena Zakona za zaštitu i dobrobit životinja".

Okupljeni su pozvali na primjenu spomenutog zakona, ali i još jednom poručili da “psima nije mjesto na ulici”. Istakli su da je problem prekobrojne populacije napuštenih pasa direktna posljedica neprovođenja i zloupotrebe zakona. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, naglasili su okupljeni, reguliše postupanje sa životinjama u BiH.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Stop ubijanju pasa u skloništima”, “Kazne za napuštanje”, “Registar pasa”.

Tim povodom, na svom Facebook profilu, reagovao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

On je iznio žestoke optužbe na račun organizatora protesta. Njegov stav prenosimo u cijelosti:

“Prvo ste napravii pritisak kod donošenja Zakona da u njemu ne stoji dio da će se zdravi psi eutanizirati ako nakon određenog vremena u prihvatilištu, 15-30 dana, kao što je praksa u regionu i zemjama EU, ne budu udomljeni.

Uradili ste to jer vi nećete da udomljavate. Prošlo je nekoliko godina i na našim ulicama našlo se preko 12000 pasa. Napadaju ljude svaki dan. Vas nekolicina ima male biznise i manji dio pasa vozite van BiH i to dobro naplaćujete.

Istovremeno mi srećemo roditelje čija djeca danas imaju dijabetes ili epilepsiju zbog napada, trudnicu koja je izgubila dijete u visokom stepenu trudnoće, staricu kojoj je zbog napada amputirana ruka.

Stručne analize su pokazale da je 65% pasa zaraženo bolestima koje su prenosive na ljude i da je preko 75% igrališta i parkova zaraženo bakterijama kojim se naša djeca mogu zaraziti.

Vi i dalje misite da ćete pritiscima, prijetnjama koje stalno šaljete i podrškom pojedinih novinara koji izmišljaju priče zaustaviti ovu aktivnost? Broj napada se smanjio ali i dalje u prosjeku jednom dnevno neko od naših sugradjana biva napadnut.

Od iduće sedmice aktivnosti nastavljamo jos intenzivnije. Vas lažne zaštitnike koji ne udomljavaju pse, a vrše pritisak smatram suodgovornim za sve što se na ulicama dešava, za svaki napad na naše sugrađane. Sram da vas bude.”