Haag prvi put ujedinio udruženja žrtava svih nacija

Vijesti 13. nov 201717:43 > 19:41
N1

Savjet ministara BiH pozvao je Međunarodnu komisiju za nestale osobe da obustavi sve aktivnosti na izmiještanju DNK laboratorije iz BiH u Haag. Iz ICMP-a odgovaraju da preseljenje u Haag neće ugroziti proces identifikacija, nego će usavršiti zbog najsavremeniih DNK tehnologija koja će se i dalje vršiti bez ikakvih troškova za BiH

Razjedinjeni u brojanju žrtava, ujedinjeni u osudi namjere da se oko 80.000 bioloških uzoraka nestalih iz BiH prenese u Haag. Udruženja žrtava svih nacija jednoglasno osuđuju najavu preseljenja DNK-a laboratorije sa uzorcima krvi i koštane srži u ovaj holandski grad. Kritikuju jednostrane postupke Komisije za traženje nestalih.

“Međunarodna komisija ne može samoinicijativno da premjesti DNK laboratoriju i biološke uzorke. Nema problema da uzorci ostanu ovdje, a da oni idu u Haag. Jer kako su oni predvidjeli da se ti uzorci putem diplomatske pošte šalju u Haag i tamo mečiraju i vraća ovdje, zahtijevalo mnogo veće troškove”, kaže Miodrag Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih RS.

I mnogo više vremena, reaguju iz prijedorskih udruženja.

“Umjesto da radimo nešto što će ubrzati proces identifikacija, neko želi da taj proces uspori. Taj proces potrage same, ali i identifikacija, je spor, a izmještanjem bi tek otišao u nedogled”, tvrdi Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedor 92.

Više detalja ima Snežana Marković.