Bloomberg: Nova separatistička bomba Evrope otkucava

Vijesti 16. nov 201713:01 > 13:24
N1

Posljednja evropska separatistička prijetnja dolazi iz njezinog najnasilnijeg regiona, Balkana, piše u novom tekstu Bloomberga.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik se želi odvojiti od Bosne i Hercegovine i tako prekršiti trojni ugovor koji državu drži na okupu još od 1995. godine kada je završen najsmrtonosniji konflikt u Evropi od Drugog svjetskog rata”.

U tekstu Bloomberga se dodaje sljedeće:

Dodik može da računa na dugogodišnjeg prijatelja: Rusiju. Dodik i ruski predsjednik Vladimir Putin su se sastali sedam puta od marta 2011. godine, prema podacima Kremlja. Sastao se i sa ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom pet puta u posljednjoj deceniji. Rusija ja investitor br. 2 u Republiku Srpsku, nakon Srbije“, piše Bloomberg.

Citira se i Dodikov nedavni intervju u kojem je ponovio ambiciju da osamostali RS i istakao da neće propustiti priliku da to i uradi.

Veći dio zapadnog Balkana uspio se otresti tereta prošlosti krvavih ratova koji su raskomadali Jugoslaviju. Ali, decenije međunarodne pomoći nisu uspjele donijeti puno promjena u evropskim najsiromašnijim državama. Nadmudrivanja između lidera tri etničke grupe, koje su upućene jedne na druge u kompliciranom sistemu podjele vlasti, podijeljeni su po vjerskom osnovu, te je sve to dovelo do daljeg bogaljenja državnih institucija“, piše u tekstu objavljenom na Bloombergu.

Rukovodioci entiteta zemlje nisu u stanju da se dogovore o osnovnim ekonomskim reformama koje zahtijeva Međunarodni monetarni fond, čiji trogodišnji program s BiH već zaostaje nakon što Bosna nije uspjela da prođe prvu kvartalnu reviziju. Bruto domaći proizvod od samo 17 milijardi dolara, nešto više od 15 posto prosjeka EU po glavi stanovnika, pomažu doznake iz inostranstva, rekao je guverner centralne banke Senad Softić u intervjuu u Sarajevu“, stoji u tekstu.

BiH proživljava najdublju krizu od rata naovamo”, kaže Timoti Les (Timothy Less), direktor nevladine organizacije Nova Europa. Dodaje i da su državne institucije na ivici kolapsa i da niko u vlasti BiH nema interesa da ih reformira“, navedeno je.

Ostatak teksta kao i originalnu verziju pročitajte na linku OVDJE.