N1 u rodnom selu Ratka Mladića

Vijesti 16. nov 201718:07 > 19:35
N1

Presuda Haškog suda Ratku Mladiću, zapovjedniku Glavnog stožera Vojske Republike Srpske bit će izrečena za manje od tjedan dana. Žrtve, odvjetnici, tužitelji ali i cijeli svijet očekuju ovu presudu. Sa nestrpljenjem se očekuje i u njegovom rodnom selu Božanovićima, udaljenom nekoliko kilometara od središta Kalinovika.

Kalinovik danas. U samom središtu ovog grada i grafit: “Ratko Mladić heroj”. Na pogled oka – prvi i jedini simbol koji ovo mjesto odaje kao rodni kraj haškog optuženika. Sa puno naboja presuda Ratku Mladiću se dočekuje u samom središtu Kalinovika.

Na tržnicama, u trgovinama, u lokalnoj kavani- presuda Mladiću danas je glavna tema razgovora.

“Mladića treba proglasiti svecem”, kaže nam jedan žitelj Božanovića.

Iz središta grada kroz ulicu Srpskih dobrovoljaca, cesta vodi do sela Božanovići. Krivudavim, uskim putem, daleko od civilizacije, samo dva i pol kilometra od Kalinovika, smješteno je ovo malo selo poznato jedino po tomu što je u njemu prije 74 godine rođen nekada najtraženiji bjegunac, danas haški optuženik Ratko Mladić. Da je drugačije, ovo mjesto davno bi bilo zaboravljeno. Na oko 1.000 metara nadmorseke visine, na prvi pogled napušteno selo, ostalo je zarobljeno u prošlosti. Psi na ulici, stara vozila, mehanizacaija koju je davno pregazilo vrijeme – ostavljaju dojam da je selo pusto. Dim iz odžaka pojedinih kuća tek odaje prvi utisak da ovdje život ipak postoji. Odmah na ulasku, prva kuća – u selu- rodna je kuća optuženog Ratka Mladića.

Nakon nekoliko minuta, Zdravko Mladić, bratić Ratka Mladića ipak pristaje govoriti. Nervoza i iščekivanje uoči samog izricanja presude dostižu svoj vrhunac.

“Teško mi je o tome pričati, posebno kako se to približava”, kaže Zdravko Mladić.

Za Ratka Mladića, kaže ovaj čovjek, spreman je na sve. “Teško je to pitanje, ne daj Bože da ga osude, treba ga osloboditi. Ako ga presude ja sam spreman odležati njegovu robiju, samo da njega puste. Nije on ratni zločinac čovječe”.

Zdravko priča kako je Mladić ovdje posljednji put bio pred sami kraj rata. Otkako je iza rešetaka haškog pritvora, često se čuju telefonom, ali o tome ne želi pričati.

“Nemoj me to pitati, neću vam odgovoriti”, dodaje Zdravko Mladić.

Iako je za žrtve počinjenih zločina Mladić zločinac, balkanski krvnik i gospodar života i smrti, za Đuku Mladića je haški optuženik samo jedno:

“Heroj i ostat će heroj, on je samo branio svoj narod. S obzirom na optužbe, genocid, Srebrenica, nije on kriv, puštao je ženu i djecu. Ali on će prije umrijeti nego izaći”, tvrdi Đuka Mladića.

U mjestu Božanovići, ova ulica nosi njegovo ime. Za njegovu rodbinu mještane, Mladić haški optuženik za genocid i ratne zločine u BiH je heroj koji je samo branio svoj narod.

Osim rodbine i nekadašnji susjedi Ratka Mladića – na njegovoj su strani.

“Boga mi male su šanse, neće ga osloboditi, ali ne ulazim u politiku, žao mi ga kao generala, ne samo njega”, kaže Zoran Jogović, Božanovići.

Božanovići će u sljedeća dvije tjedna biti selo brojnih pogleda i posjeta. Nakon presude, selo će nastaviti svojim svakodnevnim, zaboravljenim životom.