Ivanić Tučiću: Ti si kukavica; Tučić: Ti podvojena ličnost

Vijesti 30. jan 201515:54 > 15:58
Anadolija/predsjednistvobih.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ponovio je danas da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, podnoseći ostavku, pokazao da nema hrabrosti da odbije izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu, već sada pokušava odgovornost prebaciti na druge. Tučić mu nije ostao dužan.

Ivanić je odlučno odbacio optužbe da on i Predsjedništvo BiH imaju odgovornost za to pitanje.

Da je Tučić htio da oružje iz BiH ne ide u Ukrajinu, bio bi danas ministar, držao bi ovlaštenje i pozivao se da Predsjedništvo BiH nije donijelo stav, a ne da sada drugi moraju da prihvate njegov kukavičluk na sebe kao neku vrstu odgovnosti“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH na vanrendoj pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ivanić je iznio stav da je izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu štetan za BiH te da je to tvrdio od početka i stoji iza toga “čvršće” nego svi, navodni, branioci, kao što je Tučić i kadrovi SNSD-a.

Obrazložio je da je izvoz oružja u Ukrajinu štetan jer bi time došao u pitanje izvoz ruskog gasa za BiH po sadašnjim cijenama, školovanje studenata, te ugovori koji bi trebalo da idu u korist poljoprivrednim proizvođačima u oba bh.entiteta.

Sve to je, kaže, ugrozio Tučić, koji nije imao hrabrosti da da svoj stav, već je podnio ostavku, jer su se pojedinci prepali tužbi izvoznika.

Podsjetio je i da su Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u kojem su, kaže, kadrovi SNSD-a, DNS-a i SP-a, dali odobrenje da se izveze oružje iz BiH u Ukrajinu.

Zahtjev je zatim došao do ministra Borisa Tučića, koji je zadnji koji odlučuje i na njegovo pitanje “šta da radi”, rekao sam da zatraži mišljenje od Predsjedništva BiH, znajući da to tijelo nema nadležnost i da će teško postići saglasnost da tu temu stavi na dnevni red“, naveo je Ivanić.

Stav Predsjedništva BiH o ovom pitanju, zbog različitih pogleda, kako kaže, ne može se dobiti u kratkom periodu, a zatim će doći i do promjene u Vijeću ministara, ali je Tučić i pored toga podnio ostavku i pokazao “kukavičluk” o tom pitanju, jer je prenio ovlaštenje na svoju zamjenicu.

Tučić sada za svoj kukavičluk pokušava optužiti nekog drugog“, rekao je Ivanić nazvavši Tučića “moralnom spodobom”.

Tučić: Ivanića ne vrijedi komentarisati

Bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić izjavio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić svojim prizemnim javnim istupima i vrijeđanjima najviše govori o sebi samom, jer se očigledno radi o podvojenoj ličnosti koja jedan dan govori jedno, drugi dan drugo, treći dan treće.

Na pitanje da prokomentariše Ivanićeve medijske istupe u vezi sa njegovom ostavkom na mjesto ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Tučić je rekao da “Mladena Ivanića, uvaženog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i, što je podjednako bitno, profesora banjalučkog Univerziteta, apsolutno ne vrijedi komentarisati“. 

Čuo sam da je izjavio, navodno, da sam ga poslušao i sačekao izjašnjenje Predsjedništva BiH, da bih i dalje bio ministar. To, između ostalog, jasno pokazuje u kojim kategorijama razmišlja dotični gospodin i šta je njemu prioritet“, naglasio je Tučić.

On je rekao da se takva Ivanićeva izjava prilično kosi sa njegovim tvrdnjama da Predsjedništvo BiH nema ništa sa pitanjem izvoza naroužanja u Ukrajinu. 

Ne znam kojem Mladenu Ivaniću treba vjerovati – onom koji tvrdi da se Predsjedništvo treba ili onom koji tvrdi da se Predsjedništvo ne treba izjasniti u vezi s tim. U svakom slučaju, očigledno je da su obojica prilično ucijenjeni i najobičniji poslušnici onih koji su mu i omogućili da bude tu gdje jeste“, istakao je Tučić.

On je ocijenio da Mladen Ivanić nema nijedan argument na svojoj strani, pa u nekakvom ličnom vrijeđanju pokušava da pronađe izlaz. 

Jednostavno, to ne priliči ni njegovim godinama, ni funkciji koju obavlja, niti njegovom akademskom angažmanu. Stoga, umjesto ovakvih nastupa, pametnije bi mu bilo da počne da radi svoj posao, u skladu sa ustavnim i zakonskim rješenjima u BiH“, poručio je Tučić.