Čubrilović: Tribunal nanio štetu pomirenju

Vijesti 22. nov 201712:19 > 12:25
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Haški tribunal, prvostepeni sud za genocid Ratku Mladiću, postavio dosadašnju praksu izricanje visokih kazni bivšem političkom i ratnom upravom Republike Srpske, čijem je još jednom jasno pokazano da je prisilno, neobjektivno i politički motivisano.

“Po utvrđivanju matrica i stereotipa o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, haški sud je uspostavio da najstrože kaže samo Srbe. Nakon svih sprječih sudskih odluka, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještaka o zlocinima pocinjenom nad Srbima, od Haskog suda nije bilo ni jedva da se sudimo drugima “, istakao je predsjednik Narodne skupstine.

Predsjednik Čubrilović je naglasio da je Haški tribunal, svjedočavajući Srbe koji je izrekao oko 1.200 godina zatvorske kazne, dok je istovremeno oslobodio odgovornost za zloupotrebu nad Srbima, koji su brojni dokazi, svjedočenjima i video snimcima koji dokazuju te zločine, pokazao da donosi političku i biračku presudu.

“Hrvati, Bosnjaci i Albanci zajednički su osuđeni na tristruko manju kaznu koja u ukupnom skupu iznosi oko 360 godina. Posle toga, Haški tribunal nije sudio ni Franji Tuđmanu, ni Aliji Izetbegoviću, niti drugi viskoopozicionirani vojni i politički funkcioneri Bošnjaka i Hrvatske. A, ako oima koja je sudija, sudio je na takav način da ih oslobodi krivice. Takvim djelovanjima Haški tribunal je nanovo velikom štetu procesu smirenja u Bosni i Hercegovini i regionu “, navodi predsjednik Čubrilović.

“Bez obzira na rad Haškog tribunala, ustavna pozicija Republike Srpske i zagarantovane prava srpskog naroda u Bosni i Hercegovini neće i neće biti ugrožena”, rekla je Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović rekoo je da je razočaravajuće što Haški tribunal nije imao razmišljanja o zdravstvenom stanju generala Mladića i nije mu omogućio lijevanje u adekvatan način.

On je izrazio nadu da će tim odbrane generala Ratka Mladića, u drugom stepenu postupka, uspjeti da dokaže da je general svoj duh načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske profesionalno i često i dao je dao značajan doprinos kod izabranih srpskih naroda u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Narodne skupštine RS-a.