"Doživotnom presudom minimum pravičnosti udovoljen"

Vijesti 22. nov 201713:09 > 13:11
N1

Univerzitetski profesori Asim Mujkić i Senadin Lavić smatraju da je postignut minimum pravde izrečenom presudom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

– Presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću postignut je minimum pravičnosti, ali teško je govoriti o tome da će takva presuda uistinu donijeti mir, spokoj i osjećaj pravde za nevine žrtve, ali i građane BiH kojima su životi obilježeni djelovanjima tog čovjeka – kazao je Mujkić u izjavi za Fenu.

I Senadin Lavić također smatra da “presuda ne može biti satisfakcija za ljude koji su oštećeni napadima vojske Jugoslavije i vojske Republike Srpske, ali u pravnom kontekstu znači da se može sankcionirati svako zlo i kršenje ljudskih prava”.

– Za BiH ovo znači korak naprijed, jer se ostvaruje princip zakona i odgovornosti za počinjena nedjela. Zločini koji su tokom agresije na BiH počinjeni moraju biti sankcionirani, a različito mora biti sankcionirano i njihovo djelo, entitet RS koji je na terotoriji BiH, a koji je 2007. godine proglašen genocidnom tvorevinom od Haškog tribunala – naglasio je Lavić.

Haški tribunal je danas donio prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i genocida u Srebrenici.