Grade se stanovi Bošnjacima – povratnicima u RS

Vijesti 23. nov 201713:23 > 13:26
N1

Kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP), povratnicima bošnjačke nacionalnosti u Prijedoru, Tesliću i Kotor-Varošu bit će obnovljeno i izgrađeno 77 stambenih jedinica vrijednosti oko 2.600.000 KM.

To je rečeno je danas na sastanku ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davora Čordaša i potpredsjednika entitetskog parlamenta Senada Bratića. 

Na sastanku je bilo riječi o projektima koje trenutno realizuje ovo ministarstvo, ali i o aktivnostima koje slijede u narednoj godini. 

“Iako se u prethodnom periodu mnogo toga uradilo na rješavanju probleme ove populacije, ima još mnogo posla da se uradi, kako bi se ovoj najranjivijoj kategoriji stanovništva obezbijedili normalni uslovi za život”, saglasni su Čordaš i Bratić.

Bratić je istakao da su potrebna ogromna sredstva kako bi se problemi riješili, ali je dodao da je svjestan činjenice da su budžetska sredstva ograničena i da nisu dovoljna kako bi se udovoljilo svim zahtjevima.

Izrazio je nadu da će u narednom periodu budžetska sredstva za ovu populaciju biti značajno povećana, te da će započeti zajednički projekti koji se finansiraju iz donatorskih i kreditnih sredstava biti završeni u planiranom roku, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

Ministar Čordaš je naglasio da Vlada RS-a provodi značajne aktivnosti na realizaciji projekata namijenjenih upravo ovoj populaciji i dodao da se posebna pažnja poklanja projektima održivog razvoja i zapošljavanja.

Istaknuo je da je povratnicima potrebno obezbijediti ne samo kuću, već je neophodna i infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje i zaposlenje te da se tek tada može govoriti o održivom povratku i upravo iz tih razloga Vlada i Ministarstvo izdvajaju sredstva za projekte održivog razvoja.

Čordaš je rekao da će u naredne dvije godine Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a implementirati projekte ukupne vrijednosti oko 80 miliona maraka.

Samo kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja bit će izgrađeno oko 1.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, naglasio je Čordaš i dodao da postoji mogućnost da neki od projekata budu nastavljeni i u narednim godinama, tačnije 2019. i 2020. godine.

Osim Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja tu su i Projekt zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja, kao i Projekt obnove stambenih jedinica za raseljene osobe u BiH i projekt rekonstrukcije stambenog fonda OPEC koji se finansira iz kreditnih sredstava, kaže Čordaš.

Kada su u pitanju Bošnjaci, za šta se Bratić posebno interesovao, ministar Čordaš je istakao da su kroz redovni Program rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica u proteklom periodu izdvojena značajna sredstva za realizaciju brojnih projekata obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica i izgradnje infrastrukture za Bošnjake.