Odgođen nastavak suđenja Esedu Radeljašu i drugima

Vijesti 24. nov 201710:11 > 10:13
N1

Suđenje Esedu Radeljašu, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću, Jusufu Čauševiću i Damiru Hadžiću, koje je trebalo biti nastavljeno danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), odgođeno je za 18. decembra uslijed spriječenosti advokata drugooptužene da prisustvuje ročištu.

Naime, advokat Sadik Hota obavijetio je Sud da iz zdravstvenih razloga nije u mogućnosti prisustvovati današnjem nastavku suđenja, pa je predsjedavajući Sudskog vijeća u ovom predmetu, sudija Jasenko Ružić konstatirao da nema procesnih pretpostavki za održavanje ročišta, te je nastavak pretresa odgodio.

Optužnica u ovom predmetu Eseda Radeljaša, nekadašnjeg vijećnika, skupštinskog zastupnika i ministra, te osnivača Stranke za bolje Goražde tereti za krivična djela – ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Jasmina Horo, bivša pomoćnica općinskog načelnika Novog Grada, tereti se za zlupotrebu položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, bivši pravobranitelj te lokalne zajednice, Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne odnose u toj općini i Damir Hadžić, bivši načelnik općine Novi Grad terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Akteri ovog slučaja (akcija Blok) terete se da su Esedu Radeljašu omogućili da od sarajevske općine Novi Grad dobije zemljište na trajno korištenje za oko 50.000 KM, te da ga vrati Općini za nešto više od milion KM.

Prema tužbenim navodima, Radeljaš je spornu parcelu dobio na trajno korištenje uz obrazloženje da namjerava graditi stambeno-poslovni kompleks. Kako u roku od godinu dana nije započeo gradnju, Općinsko vijeće je donijelo odluku o oduzimanju zemljišta, nakon čega je provedena procedura isplate naknade Radeljašu zbog “eksproprijacije”.