Mikuličić: Bočica sa otrovom se lako mogla unijeti u sudnicu

Vijesti 29. nov 201714:24 > 15:03
N1

Advokat sa višegodišnjom praksom pred Haškim tribunalom Goran Mikuličić izjavio je, povodom toga što je Slobodan Praljak, nakon potvrđivanja presude od 20 godina zatvora navodno popio otrov, da je bočica sa otrovom lako mogla da se unese u sudnicu.

Mikuličić kaže da postoje kontrole prilikom ulaska u sudnicu, ali ne tako detaljne da bi se otkrila bočica.

“Nema detaljnog pregleda cijelog tijela, pogotovo kada na to ne upućuju neke indicije da bi trebalo da ih bude”, rekao je Mikuličić za “Jutarnji list”.

On navodi da je Praljak, na primjer, bez problema mogao da bočicu sa otrovom unese u cipeli.

Na pitanje ko bi mogao da mu dostavi otrov u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, Mikuličić je odgovorio da svaki zatvorenik ima pravo na posjete i to rodbine, prijatelja, advokata i novinara, ali da u pritvor samo advokat može da unese torbu.

“To mu je lako mogao donijeti bilo ko, ako je riječ o predmetu koji ne reaguje na rendgenu. Ako je zaista riječ o otrovu, to je nemoguće otkriti”, kaže Mikuličić.

Slobodan Praljak prebačen je u bolnicu u Hagu, nakon što je navodno popio otrov poslije izricanja drugostepene presude za ratni zločin. Poslije toga, Žalbeno vijeće Haškog tribunala prekinulo je izricanje presude šestorici lidera Herceg-Bosne.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je danas presudu prema kojoj su čelnici Herceg-Bosne učestvovali zajedno sa državnim vrhom Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH, kao i formulaciju da je rat Hrvata i muslimana bio – međudržavni sukob.