Džihić: Stvara se nacionalna histerija oko Praljka

Vijesti 30. nov 201710:23 > 10:41
N1

Vedran Džihić, predavač s Instituta političkih nauka u Beču i stučnjak za Balkan, gostovao je u Novom danu gdje je komentarisao presudu Prliću i ostalima.

Reakcije na presudu u Haškom tribunalu u cijeloj regiji su iste, ista matrica kao kada je donesena odluka u predmetu Mladić, samo ovaj put na hrvatskoj strani. Sada preispituju pravednost suda, vrši se glorifikacija onih koji su osuđeni i stvara se nacionalna histerija oko nekoga, u ovom slučaju oko Praljka koji je osuđen uz mnogo dokaza i svjedoka rata. Ta histerija upućuje na to da je put do pomirenja u regiji mnogo dug i da interpretacije rata stoje između nas i neke pozitivne budućnosti“, komentarisao je Džihić za N1.

Istakao je kako je potpuno jasno da ova retorika ima jednu svrhu, a to je je mobiliziranje vlastitog nacionalnog stanovništva i pozicioniranje određenih političkih snaga, kao što je HDZ, kako je rekao.

U tom procesu instrumentaliziranja suda u Hagu, istina, pravda ili bilo kakva debata o onome šta se desilo o karakertu Hrvatskog vijeća obrane, gubi se u drugom planu i ostajemo i dolazimo na onu ravan gdje otvoreni nacionalni ispadi postaju dio naše svakodnevnice“, dodao je.

Ovo je sada zaista težak momenat; nalazimo se u 2017. godini, a vraćamo se u prošlost. Nema prostora za razumnu debatu o svemu onome što stoji pred našim društvom“, kazao je.

Na pitanje da li je takva retorika u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom je odgovorio: “Mislim da je već odavno pređen taj prag gdje je antidejtonska retorika postala nekažnjiva. Imamo OHR koji je potpuno pasivan, imamo geopolitičku blokadu između Rusije, Amerike i neodlučnih evropskih sila, i na tom brisanom prostoru gotovo sve je dopušteno. Ubijeđen sam da ove vrste retorike, prijetnje referendumima, negiranje države, ne bi bilo da je bilo u drugom periodu, jer bi tada visoki predstavnik sankcionisao na odlučan način“.