Izbori u Stanarima, Istočnom Drvaru i Domaljevcu-Šamcu

Vijesti 01. feb 201511:59 > 12:00
EPA

U BiH se danas održavaju izbori u tri opštine – prvi za odbornike i načelnika novoosnovane opštine Stanari te prijevremeni izbori za načelnika u Istočnom Drvaru i Domaljevcu-Šamcu.

Izborna tišina trajat će večeras do 19.00 sati.  

Prvi izbori u Stanarima održavaju se nakon što je Narodna skupština Republike Srpske početkom septembra na posebnoj sjednici usvojila zakon kojim je osnovana ova opština.

Pravo glasa na izborima u Stanarima imaju 7.943 birača, zvanični su podaci Centralne izborne komisije BiH. Od navedenog broja, za glasanje na redovnim biračkim mjestima upisano je 7.856 birača, u odsustvu 16 i izvan BiH 71 birač.

CIK BiH ovjerio je tri kandidata za načelnika Stanara, a to su Dušan Panić iz SNSD-a, Mladen Kršić iz SDS-a i nezavisni kandidat Marinko Janjilović.

Za odbornička mjesta u Skupštini opštine Stanari takmiči se sedam partija – DNS, SP, HDZ BiH, PDP, Srpska alternativa, SDS i SNSD, te četiri nezavisna kandidata – Mirko Kajganić, Radojica Keser, Slaviša Đukić i Borka Stanković.

Izbori za načelnika Istočnog Drvara održavaju se nakon što su građani u augustu opozvali dosadašnjeg načelnika Dragana Lukača iz SNSD-a, a za načelnika Domaljevca-Šamca jer je Željko Josić iz HDZ 1990 početkom izborne kampanje za oktobarske opšte izbore podnio ostavku na ovo mjesto.

Za načelnika u Istočnom Drvaru CIK BiH ovjerio je kandidaturu Milke Ivanković iz Zavičajnih socijaldemokrata – Mile Marčeta te Milovana Mihajlovića iz Socijalističke partije.

Pravo glasa u Istočnom Drvaru ima 176 birača, od čega 143 za glasanje na redovnom biračkom mjestu, dvoje u odsustvu i 31 izvan BiH.

U opštini Domaljevac-Šamac za načelnika su kandidovani Mato Prgomet iz HDZ-a BiH te Mario Jurkić iz HDZ-a 1990.

Za načelnika Domaljevca-Šamca pravo da glasa ima 4.416 birača i to 3.649 na redovnim biračkim mjestima, 100 u odsustvu i 667 van BiH.