Cerić: Izetbegovićevo pojašnjenje Vučiću

Vijesti 08. dec 201714:06 > 14:19
Facebook/Dr. Mustafa Cerić

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić poručio je da je Bakir Izetbegović pojasnio Aleksandru Vučiću i Draganu Čoviću da se o bosanskoj međunarodnoj politici odlučuje u Sarajevu.

Cerić je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici napisao da je pratio konferenciju za novinare u Beogradu nakon sastanka bosanskog i srbijanskog državnog vrha u Beogradu, gdje su Vučuć i Čović u glas zavikali da Beograd odlučuje hoće li i kad će bosanska država priznati Republiku Kosovo.

”Kosovo može bez Bosne, ali je pitanje da li Bosna može bez Kosova, da li Bošnjaci mogu na Kosovu, odnosno na Balkanu bez jake matične bosanske države? Predsjednik ili član Predsjedništva države Bosne i Hercegovine najbroijnijeg naroda u Bosni, Bošnjaka ili Dobrih Bošnjana, Bakir Izetbegović je pojasnio Vučiću i Čoviću da se o bosanskoj međunarodnoj politici odlučuje u Sarajevu. Iako mi svi znamo kako je sve to teško, ali bravo Bakire, neka si im rekao i to baš u Beogradu da je Sarajevo mjesto gdje se o priznanju Kosova odlučuje, a ne u Beogradu. Nevjerovatno kolika je mržnja i pakost na licu Čovića kad god se govori o nezavisnoj i suverenoj Bosni. Vučić je lisac. On igra na toplo i hladno oko Bosne”, napisao je Cerić.

No, ovoga puta su se obojica preračunali, poručio je on.

”Bakir je odjedanput dobio podršku, koju dosad nije imao. Tako i treba da svi znaju. Možete kako hoćete, ali nećete dokle hoćete. Jer, treba znati da svi mogu pričati, ali ništa se u Bosni ne može dogoditi dok bosanski domaćin ne kažu svoju riječ. A zna se ko je u Bosni domaćin. Onaj koji Bosnu voli, koji Bosnu ne poriče, koji se Bosne ne odriče, koji Bosnu ne daje, koji Bosnu ne prodaje, koji Bosnu brani i hrani, koji nema druge ni domovine ni države doli Bosne – on je, dakle, domaćen u Bosni, a ne onaj koji Bosnu izdaje i prodaje za sitni novac, za sujetu, za odmazdu, za osvetu. Još jednom, Bravo Bakire! Bože Milostivi, omili nam slogu! Bože Sveznajući, pouči nas da volimo domovinu u snažimo državu! Bože Svemogući, osnaži nas u našoj namjeri da budemo svoji na svome, u svojoj vjeri i na svojoj zemlji! Amin!”, napisao je Cerić.

Inače, potez Izetbegovića u Beogradu izazvao je proteklih dana brojne reakcije u regiji.