Jusić: Studente treba motivisati da uče i nakon fakulteta

Vijesti 02. feb 201510:14 > 10:45
N1

Gost Novog dana bila je Lejla Jusić, vanredni profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, dopisni član bosansko-hercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, savjetnik za kulturu turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu, član upravnog odbora NPS.

Dobitnica Specijalnog priznanja za doprinos razvoju muzičke tradicije u BiH koje dodjeljuje Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i osnivačica i članica ženskog vokalnog ansambla „Allegro“. Lejla Jusić je prelistavala dnevnu štampu sa voditeljicom Novog dana, Almom Dautbegović-Voloder.

Tokom nedjeljne mise u Vatikanu papa Franjo je objavio da će u junu posjetiti Sarajevo, a gošća Novog dana smatra kako je to “sjajna stvar i jako značajna za BiH.”

Tokom kišnih i snježnih padavina proteklih dana došlo je do aktiviranja klizišta u Semizovcu gdje su evakuisane porodice iz četiri kuće.

O tome se godinama priča i prije majskih poplava. Nevjerovatno da se na tim stvarima ne radi dovoljno kako bi se konačno nešto napravilo. Ipak sve je to nepredvidivo, niko ne može predvidjeti šta se može desiti. Sarajevo naprimjer ima problem s gradnjom. Puno se izgradilo, a pitanje je da li je trebalo“, kazala je Jusić.

Gdje je moguće, s obzirom na standard u BiH, potrebno je to učiniti“, prokomentarisala je Jusić naslov da “Slijedi oštrija kontrola cijena”.

Bh. studenti su nezadovoljni iznosom finansijske podrške i poručuju kako im “cijela stipendija ode za prevoz”.

Sa studentima treba razgovarati o tome šta i koliko im je potrebno. Ne treba ići logikom bolje išta nego ništa. Potrebno ih je motivisati, da se obrazuju i usavršavaju i nakon završetka fakulteta.”

Povodom informacije o uvođenje “velikog brata” na mala vrata povodom prijedloga zakona o redu i u miru u Republici Srpskoj” te kontroli društvenih mjera Jusić je kazala da ima jako puno web portala koji istu informaciju plasiraju na različite načine.

Ista informacija iz više uglova i onda se desi da imamo pet mišljenja. Tu bi možda trebalo povesti računa o načinu plasiranja informacija.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru Francuska je osvojila zlatnu medalju, dok su se domaćini okitili srebrenom medaljom. Naša reprezentacija se prvi put pojavila na Svjetskom prvenstvu, ali nije uspjela zabilježiti značajniji rezultat.

Vrhunski sport traži ulaganja, podršku šire društvene zajednice. Presretna sam kada se predstave boje naše države. Čestitam momcima koji su izborili plasman, a Francuzima na uspjehu“, rekla je članica ženskog vokalnog ansambla „Allegro”.