"Ovim našim kad spomeneš Rolling Stones misle da im psuješ"

Vijesti 11. dec 201709:40 > 10:13
N1

Nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i tekstopisac Fahrudin Pecikoza bio je gost Novog dana.

Od ljubavi prema pjesmi do politike je šaljivim tonom rekao da je došao zbog toga da bi se obogatio. “Ipak, ovdje se niko ne bavi politikom, ovdje se svi bave komunalnim poslovima. Jedan svijetao primjer je direktor Skenderije koji odlično radi, a ima slučajeva kada neko dođe i dovede svog amidžića. To je isto kao kad bi novi trener doveo umjesto Messija svog amidžića. Ako mi dođemo na vlast mi ćemo se boriti da radnik u Sarajevu ima minimum 800 maraka“, komentarisao je Pecikoza.

O sličnosti muzike i politike je kazao kako je ima i da bi jako dobro bilo kada bi sa muzičke scene prenijeli jedan dio na politiku.

Željko i ja smo napravili Lejlu, a Hari ju je otpjevao; to vam sve govori. Ta pjesma je više donijela nego ovi naši što su uradili kad su išli kod Vučića. Volio bih kad bi jedan mjesec bio bez Vučića, Grabar Kitarović, Izetbegovića i da mediji njih nikako ne spominju“, kazao je.

O tome da li je reakcija Izetbegovića u Beogradu nanijela štetu imidžu Bosne i Hercegovine je rekao da je najmanje štete naneseno BiH iz razloga jer najviše proizvoda iz susjednih zemalja ima kod nas, što nije slučaj obratno.

Nama je tolika šteta nanijeta da nam naštetiti ništa više ne može. Također, više će štete imati susjedne zemlje jer mi nemamo nikakve koristi od susjednih zemalja, oni imaju od nas. Izjave Čovića dovode do toga da narod kaže hajdemo bojkotovati hrvatsku robu. Probajte naći robu iz zemalja bivše Jugoslavije u Širokom Brijegu, ili na primjer u Zagrebu u kojem ne možete ni Sarajevsko pivo da popijete. Izjave Grabar Kitarović su tako nebulozne. Ona je trebala da hoda u minjaku, da se smješka i šeta Sarajevom, a ona se budalaštinama bavi. Njena politika je kao gledanje u fildžan, što sam i za Vučića rekao“, naveo je Pecikoza za N1.

Upitali smo ga i ko su “Nezavisni” te nam je odgovorio: “Ibrahim i ja se bavimo svojim sugrađanima. Mi imamo ljude iz cijele BiH i logika nam je da su svi tu ravnopravni, a Hadžibajrić je predsjednik stranke jer je najuspješniji od nas u politici i pametan je. Njegova opština je sada u plusu, iako je zatekao ogroman minus. Mi smo odlučili da se ne bavimo visokom politikom jer moj komšija živi od 400 maraka“.

Politika odlučuje kako će funkcionisati lokalna zajednica i to je nas natjeralo da počnemo raditi, jer je ovo zemlja bezakonja“, naveo je.

Za Novi dan je govorio i o neplaćanju autorskih prava.

Ne poštuje se zakon i sudstvo ne reaguje. U Al-Shiddiju niko ne plaća autorska prava. To bi bilo kao kada bismo mi iz Amusa otišli u te objekte i napravili ceh kojeg ne bismo platiti, jer on nama ne plaća autorska prava. Zamislite jedan kafić bez muzike. Mi imamo mlade autore, ali pitaj ih koliko zarađuju. Ti ljudi bi trebali živjeti od toga, ali ne“, istakao je.

Poručio je da muzičari od toga mogu živjeti samo ukoliko se poštuju zakoni. Za N1 je rekao i kako je inspekcija krenula da obilazi ugostiteljske objekte gdje nose ugovore koji vlasnici moraju da potpišu.

Komentarisao je i trenutnu političku situaciju u BiH te kazao kako je ona predizborna te naglasio: “Nisu ništa napravili za četiri godine i sad se svađaju ko će snositi odgovornost za to. Kanton Sarajevo još i dobro radi. Premijer iz SDA je multipraktik – on se slomi, radi posao svih ministara u Vladi. Mi ako budemo vlast, svakoga ko dobro radi svoj posao ćemo ostaviti. Ako je neko napravio problem, pa da mi je brat rođeni, ići će s pozicije. Tako Hadžibajrić radi i zato je doveo opštinu na visok nivo“.

Na pitanje zašto nas zaobilaze velike zvijezde je kazao: “Zato što kad odete da tražite podršku države za nekog izvođača je ne dobijete. Kad bi došli Rolling Stonesi, Sarajevo bi postalo centar regiona i šire tokom 10 dana, ali da bi došli, neko to treba platiti. Da se ja pitam, odmah bih dao 2 miliona za njihov nastup jer znam da će se to isplatiti, a ovim našim kad spomeneš Rolling Stones misle da im psuješ, oni ne znaju ni ko su Rolling Stonesi. Sjetite se samo kada je Pero Gudelj morao platiti iz bolnice za naše košarkaše“.