Veterinarska stanica u Sarajevu radi punim kapacitetom

Vijesti 02. feb 201512:32 > 12:38
Snapshot YouTube

Uposlenici Kantonalnog javnog preduzeća ''Veterinarska stanica'' d.o.o. Sarajevo od danas obavljaju sve radne obaveze u punom kapacitetu, nakon više od tri mjeseca, koliko je trajao generalni štrajk.

Sindikat i štrajkački odbor preduzeća donijeli su Odluku o privremenom prekidanju štrajka nakon sudske odluke o imenovanju Igora Jerkovića za vršioca dužnosti direktora tog preduzeća i isplate dviju plaća.  

Radnici su od 27. oktobra 2014. godine bili u generalnom štrajku i obavljali su samo hitne zadatke, a dva osnovna zahtjeva za prekid štrajka su im bila smjena Senada Arnautovića s funkcije v.d. direktora i isplata neisplaćenih plaća i doprinosa.  

Predsjednik Štrajkačkog odbora Dženan Rizvo kazao je da je ispunjen osnovni zahtjev radnika i da su počele isplate  plaća. Za sada su uplaćene dvije od osam tih plaća.  

Isplata šest plaća, kako je rečeno,  bit će dogovorena u narednom periodu.  

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo krajem 2014. godine donijelo je Rješenje o smjeni Senada Arnautovića, a na funkciju v.d. direktora imenovan je Jerković, ali nije bio upisan u sudski registar i nije imao pečat preduzeća, zbog čega radnici nisu htjeli prekinuti štrajk i vratiti se radnim obavezama.  

Općinski sud u Sarajevu 26. januara donio je rješenje o izmjenama podataka i u sudski registar tog suda upisani su podaci o promjeni osobe ovlaštene za zastupanje.  

Zbog štrajkačkih aktivnosti KJP ”Veterinarska stanica” d.o.o Sarajevo bila je u deficitu s lijekovima, vozni park nije bio servisiran, a bila im je obustavljena i isporuka goriva te su imali niz drugih problema.  

Rizvo kaže da su već danas naručeni lijekovi, a da se radi i na osposobljavanju službenih automobila.