Mešković: Želimo sve riješiti sporazumom

Vijesti 13. dec 201713:48 > 13:52
N1

Predstavnici Saveza logoraša BiH sastali su se u srijedu u Zagrebu s Antom Nobilom kako bi razmotrili mogućnosti tužbe protiv Republike Hrvatske.

Sastali smo se s gospodinom Nobilom da vidimo mogućnosti reparacije prema žrtvama, žrtvama udruženog zločinačkog pothvata nakon najnovije i punomoćne presude Prliću i drugima. Ovo je prije svega jedan radni sastanak, mi smo danas izrazili ono što bismo mi željeli. Raduje nas što je gospodin Nobilo upoznat s tematikom. I danas koristimo priliku da kažemo da bismo to željeli riješiti sporazumno. Hoće li doći do tužbe, odluku ćemo donijeti na kraju“, rekao je za N1 Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Kaže da ih od hrvatskih institucija nitko nije zvao niti kontaktirao.

Mi želimo reći da smo tu, da smo živi. Ukoliko dođe do tužbe, nećemo to sigurno uraditi s velikom željom, to će biti nešto na što smo prisiljeni. Žrtve moraju imati mjesto broj jedan, moraju biti obeštećene“, rekao je Mešković.

Na pitanje je li moguće da dođe do zastare, Mešković kaže da će Nobilo to detaljno ispitati, ali da vjeruje da to neće biti slučaj. Dodaje da se time koliko bi iznosilo obeštećenje zasad nisu bavili.

Najbolje bi bilo da dođe do nagodbe i formira se taj fond za reparaciju. Naravno sve zavisi od stava, interesa žrtava u BiH, žrtava udruženog zločinačkog pothvata“, kaže Mešković.

Bi li potencijalna tužba ugrozila odnose Hrvatske i BiH?

Nijedna žrtva nije izrazila niti svoje mišljenje niti je bilo kojom reakcijom izazvala bilo kakav sukob ili lošu reakciju. Za istinu, za pomirenje, za toleranciju je potrebno da odgovorni snose odgovornost. Smatram da nema razloga da se naštete bilo kakvi odnosi“, rekao je Mešković.

Komentirao je i reakcije hrvatskog državnog vrha nakon haške presude bh. šestorki.

Dobro, bilo je tu malo reakcija koje možda nisu u potpunosti bile pozitivne, ali kako vrijeme promiče one se smiruju. Vjerovatno će i hrvatski vrh sve analizirati“, rekao je Mešković.