Hurtić: Neki političari u BiH su opozicija razvoju zemlje

Vijesti 16. dec 201710:47 > 10:57
N1

Stručnjak za ekonomiju Zlatko Hurtić gostujući u jutarnjem programu N1 televizije kazao je da je sa olakšanjem dočekao vijest o usvajanju seta zakona o akcizama u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

To nije pitanje da li će građanima biti dobro ili loše već da li će političarima biti dobro ili loše. Sada dobijamo situaciju da možemo ići s jačim investicijama i izgradnjom“, rekao je Hurtić.

On je kazao da se BiH obavezala da će usvojiti set zakona o akcizama.

Mi smo se obavezali MMF-u, EU, Evropskoj razvojnoj banci, Evropskoj banci… To su bili uvjeti da bi se nastavila gradnja autoputa s planiranom dinamikom. Došlo je do poremećaja palramentarne većine i to je razlog ove krize. Određene političke partije legitimno ili nelegitimno ne žele da druga politička partija gradi autoput jer gube političke poene“, smatra Hurtić.

Gost Novog dana je kazao da su i EU i SAD podržali ekonomski put BiH.

Svi ovdje žele stabilnost. Nejasno mi je da su neki političari u BiH opozicija EU, evropskom putu i razvoju zemlje“, kazao je Hurtić.

Vlast želi akcize jer to znači razvoj i investicije, ali to će koristiti i narodu. Interesu su sukobljeni između pozicije i opozicije. Mogu shvatiti da neko može biti opozicija, ali biti opozicija progresu za mene je nizak nivo političke kulture i sebičnosti“, dodao je gost N1 televizije.