Pandurević o Wigemarkovoj upornosti, IKEA-i i stezanju kaiša

Vijesti 16. dec 201713:26 > 13:34
N1

Zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević danas je novinarima kazala da je set zakona o akcizama usvojen na neustavan način i da ne može shvatiti toliku količinu podaništva prema međunarodnoj zajednici.

Pandurević je prokomentarisala lobiranje šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunnara Wigemarka, te izjave poslanica HDZ-a 1990 Diane Zelenike i Milice Marković iz SNSD-a.

Wigemark je vršio stravičan pritisak i štiti EBRD koji ima viška para. Već dvije godine zbog sankcija ne plasiraju novac u Rusiju, a banku ne zanima kako ćemo mi trošiti novac, oni samo hoće da nam daju kredite“, rekla je Pandurević.

Ona je naglasila da nigdje u Reformskoj agendi nema povećanja akciza, izuzev Koridora 5C.

Nema idejnih rješenja u RS, plaćat ćemo i kamatu i penale, da bi neki političari mogli da kupuju u IKEA-i“, rekla je Pandurević i dodala da je zastupnica Milica Marković rekla da građani trebaju da stegnu kaiš.

Lako je onima koji imaju širok kaiš. Da li u Švedskoj može neki strani političar da vrši pritisak, to je pitanje za Wigemarka. Ali zaista je uporan. Po snijegu ide u Bijeljinu, Krajinu… Šta će se dobiti? Stalno ćemo pitati gdje su autoputevi, projekti, koliko će ih u narednoj godini izgraditi“, rekla je Pandurević.

Pandurević je kazala da su tvrdnje da će se novac trošiti namjenski su glupost.

Ponovo ćemo dizati namete da bismo se mogli podmiriti. Desit će nam se da se nekonkurentna privreda dodatno osiromaši. To su rješenja koja vuku u dalje siromaštvo.