Sarajevu počeo Poslovni forum/Opštedruštveni dijalog u BiH

Vijesti 18. dec 201711:31 > 11:37
N1

Treći poslovni forum/Opštedruštveni dijalog u BiH - Sarajevo 2017“ održava se danas u Sarajevu, u organizaciji Evropskog pokreta u BiH.

U sklopu ovog događaja održavaju se tri odvojena panela u čijem radu, kako je najavio predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, sudjeluju eminentni gosti iz Evrope, Azije, sa Balkana i iz BiH.

Praštalo je prije početka Foruma izjavio novinarima da prva tema govori o evropskoj agendi i poslovnom okruženju u BiH. Druga tema je vezana za ulogu i angažman žena, odnosno saradnju lokalnih zajednica s privrednim sektorom.

“Treća tema je doplomatski panel gdje učestvuje osam ambasadora, predstavnika ambasada osam država. Razgovarat ćemo o tome da li se region Balkana, Bosna i Hercegovina nalazi na prekretnici gdje će se odlučiti budući put BiH, da li se vraćamo u okove devedesetih godina, ratova i sukoba, ili ćemo iskoristiti priliku kada imamo „evropsku lokomotivu“ koja predsjedava Evropskom unijom u narednih 18 mjeseci da uhvatimo priključak s ostalim zemljama regiona”, naveo je Praštalo.

Dodao je kako žele da Evropski pokret bude inicijator stvaranja pozitivnog okruženja za civilizovani i kulturološki dijalog u BiH.     

Drugi dio manifestacije vezan je za dodjelu plaketa i priznanja Evropskog pokreta u BiH istaknutim pojedincima i kolektivima koji su na bilo koji način dali doprinos jačanju evropskih integracija, odnosno međunarodnoj promociji BiH.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je ocijenila da organiziranje ovakvih susreta u okviru Evropskog pokreta u BiH predstavlja značajnu činjenicu da danas u BiH imamo priliku da stvaramo ambijent za bolje poslovno okruženje za BiH.

Prije početka foruma je izjavila novinarima da će iskoristiti priliku da na forumu govori o ulozi bh. iseljeništva i onoga što je država BiH do sada uradila kako bi velike resurse i potencijale bh. iseljeništva stavila u funkciju ekonomskog razvoja BiH.

“Jako je bitno istaknuti saradnju koju je BiH počela da ostvaruje s iseljeništvom nakon više od 20 godina”, kazala je Borovac.          

Navela je da trenutno, na osnovu dokumenta Politika saradnje sa iseljeništvom, rade na mapiranju bh. iseljeništva u deset zemlja svijeta.

“Za mjesec dana to će biti gotovo i postavljeno na web stranicu Ministarstva. Prikupili smo u tih deset zemalja sve podatke o našem iseljeništvu, počevši od ličnih podataka, profesije, socio-kulturnog, društvenog angažmana i sve potencijale koje bh. iseljeništvo ima u bh. dijaspori”, navela je ministrica Borovac.

Ocijenila je da je to jedan dobar osnov za uspostavu dalje saradnje, jer će na tim osnovama moći da prepoznaju koga mogu sve da angažiraju i za koje oblasti u BiH.

Najavila je i da rade na formiranju reprezentativnih tijela iseljeništva, a počeli su s Njemačkom.

“Ta reprezentativna tijela su zvanična institucionalna tijela našeg iseljeništva u dijaspori, u pojedinim zemljama, preko kojih ćemo imati saradnju s tim zemljama i sa BiH. Ako na tom planu uspijemo mislim da će BiH moći reći da se počela uvezivati, nakon više od 20 godina, sa svojim dijasporom”, zaključila je ministrica Borovac.     

Jedan od uvodničara na panelu Zlatko Lagumdžija je izjavio novinarima da je iduća godina, godina koja će po mnogo čemu obilježiti našu bližu budućnost.

 “Mislim da je vrijeme da tražimo od svih aktera političkog života u BiH, od akademske zajednice, nevladinog sektora, da se na neki način stvori jedan pokret,  da vidimo kako možemo sa ovo malo snaga koje imamo, sa ovo malo ljudi koje imamo, s puno problema koje imamo, da preokrenemo priču, da ljudimo ponudimo nadu”, kazao je Lagumdžija.

Istaknuo je da „mi nemamo alternativu“ te da je Evropska unija jedini garant razvoja sigurnosti, mira i bezbjednosti na ovim prostorima.

“Ulazak BiH i zapadnog Balkana nije u našem interesu ništa manje nego u interesu Evrospke unije”, smatra Lagumdžija.

Po okončanju poslovnog foruma, predviđeno je održavanje 15. akademije “Vrijeme je za Evropu“, povodom obilježavanja “Dana i mjeseci Evrope u BiH – Sarajevo 2017“, u kojoj će tradicionalno biti uručena priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima za doprinos procesu EU integracija i drugim društvenim procesima u BiH i regionu.