Zbog akciza poljoprivrednici u FBiH u lošijoj poziciji

Vijesti 18. dec 201717:39 > 17:41
N1

Nakon što je usvojio povećanje akciza na naftu, državni parlament ima još dvije sedmice da usvoji Strateški plan ruralnog razvoja, ultimativno su vlastima poručili poljoprivrednici 20 udruženja. U pismu navode da bi Strategija djelomično amortizirala povećanje akciza, a ako se ne usvoji, kažu, blokirat će čitavu državu.

Vekna hljeba u Banjaluci i danas je standardnih 1,30 KM. I nafta i prerađevine po litru su od 1,80 do 2,05 KM. No, povećanje akciza na gorivo od 0,15 pfeniga po litru donijeće nova poskupljenja, strahuju penzioneri. Porodica Grmaš iz Laktaša kaže lakše je sa inostranom penzijom podnijeti namete.

“(Hoće li to uticati na vaš budžet?) Normalno, na penzionere naročito. (Jeste li natenkali gorivo prije Nove godine, prije nego poskupi?) Već sam natenkao, ali ne može to biti godinu, svaki mjesec moraš tankati”, kaže Rajko Grmaš, penzioner iz Laktaša.

I poljoprivrednici nezadovoljni. 20 Udruženja iz Federacije Bosne i Hercegovine ogorčeni su, kako navode, zbog maćehinskog odnosa politike prema njima. Kivni su na parlamentarce koji su usvojili povećanje akciza ali ne i Ruralnu strategiju BiH bez koje će u naredne tri godine sektor izgubiti 90 miliona eura bespovratnih sredstava .

A plavog dizela i dalje nema na državnom nivou. Zbog te činjenice i povećanja akciza situacija u agraru je teža u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska godinama unazad obezbjeđuje regresirano gorivo. Akciza su ipak oslobođeni neki, među kojima su i gubitaši.

“Ne plaćaju željeznice, kamenolomi, avio saobraćaj, a plaćaju poljoprivrednice. Mi smo u RS dobili od Ministarstva regresirano gorivo, i 20 litara jesenas od suše. Imamo obećanje da ćemo dobiti još 10 miliona ako akcize budu prošle”, ističe Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS.

Prošle su zahvaljujući prostoj većini, koju opoziciona vlast u konkretnom slučaju naziva akciznom većinom, ili KM koalicijom, kaže Momčilo Novaković, poslanik NDP-a. Simptomatično mu je i što je u prvim pokušajima usvajanja akciza, kako kaže, postojao ogroman pritisak agrarnog sektora protiv povećanja, no sada ne.

“Ovaj put se ništa nije desilo. Čini mi se da je Vlada RS kroz usvajanje budžeta podijelila lažna lizala svim grupacijama”, tvrdi Novaković.

Povećanje akciza od 15 pfeninga plus PDV, poskupiće gorivo za oko 20 pfeninga po litri, 10 KM po rezervoaru, što je više oko 120 maraka godišnje.

Naoružani strpljenjem, a po neko i inostranom penzijom, građani lakše dočekuju najavljena nova poskupljenja.