Haški tribunal danas svečano završava svoj rad

Vijesti 21. dec 201707:25 > 07:31
Izvor: N1

Nakon 24 godine Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) danas će zvanično završiti sa radom.

Svečanost zatvaranju Haškog tribunala bit će održana u Sali vitezova u okviru parlamenta Holandije, a prisustvovat će i kralj Holandije Villem Aleksander i generalni sekretar UN-a Antonio Guteres.

Na zatvaranje su pozvane sve bivše sudije i tužitelji Tribunala, predstavnici drugih međunarodnih sudova i organizacija, diplomatski izaslanici država, kao i članovi udruženja žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Od osnivanja, u maju 1993. godine, Haški tribunal je za ratne zločine optužio ukupno 161 osobu i sve su bile privedene sudu. Osuđeno je 90 optuženih, oslobođeno ih je 19, a postupci protiv 37 osoba su bili prekinuti ili su optužnice povučene.

Dvojici optuženih (Jovica Stanišić i Frank Simatović) ponovo se sudi pred sudskim Mehanizmom, pravnim nasljednikom Haškog tribunala, kao i žalbeni postupci u predmetima Karadžiću, Mladiću i Šešelju.

Sve informacije o kraju rada Haškog tribunala pratite na N1 portalu i informativnim emisijama N1 televizije. O dešavanjima iz Haaga izvještava naš reporter Zvonko Komšić.