Velić: Vjerske zajednice ne smiju biti služavke politike

Vijesti 22. dec 201721:04 > 21:05
N1

Jedan od gostiju emisije "Crvena linija" bio je sarajevski imam Muhamed Velić koji je govorio o ljudskim vrijednostima, ponašanju vjernika s posebnim osvrtom na praznični period.

Naši gradovi i ulice su okićene, ali prazni su ljudi. Za festival i praznik su naše ulice prepune ljudi, ali kakvih? Usamljenih ljudi. Onda kada čujem još takvu priču o djeci koja čekaju radost koja je upriličena u kantici čorbe i hljebu, vidimo tu nejednakost između ljudi koji imaju pravo na sve, i drugih koji imaju pravo na minimum“, kazao je Velić.

Šta mogu uraditi religijske zajednice za čovjeka?

Vjerske zajednice ne smiju i ne mogu da budu služavke nikakve politike. One imaju svoju svrhu i trebaju da budu okrenute običnom čovjeku, onome za koga snose odgovornost. Kada bismo pokušali definirati vjeru nekim drugim oblicima, onda je vjera itekako u svojoj biti briga o čovjeku, ali ne o čovjeku koji nema briga nego itekako ima potreba i briga“, smatra Velić.

Dodao je da kao ljudska bića moramo razvijati senzibilitet prema “običnom čovjeku”.

Čovjek je jedino biće na planeti koje dijeli hranu sa pripadnicima svoje vrste, životinje to ne rade. Mi moramo da razvijamo senzibilitet prema običnom čovjeku i otvorimo vrata svojih bogomolja“.

Velić je još kazao da je polje dijaloga i suživota ogromno, te da ne treba ulaziti u svađe i konflikte.

Polje dijaloga i suživota je ogromno. Nikako ne treba ulaziti u uske klance svađa i konflikta, drago mi je da večeras ova emisija ne sučeljava stavove nego zbližava ljude. Nebo je vedro i azurno, samo mi moramo očistiti svoje naočale“.

Muhamed Velić je kazao još da je Bog “vječan i živ i sve promatra”.

Bog je vječan i živ i sve promatra. Kada je mrkla noć, sve su mačke crne. Moramo upaliti svoje svjetlo, Bog je svjetlo. Nama fali prave vjere, a Bog je itekako prisutan. On sve vidi i sve se snima “svekolikom Božjom kamerom”. Moramo se okrenuti Bogu, ali na način da se okrenemo prema čovjeku koji ima potrebu“.

Cijelu emisiju Crvena linija emitovanu 22. decembra na N1 pogledajte u videu.