Savjeti stručnjaka za novogodišnje praznike

Vijesti 26. dec 201718:40 > 19:11
N1

Trebamo uživati u praznicima uz dozu opreza. Naglašavaju to i stručnjaci za zdravlje. Naime, iako se vežu za sreću i poklone, praznici nose i stres i rizik za narušavanje zdravlja...

Praznici – radost svima. Za vrijeme praznika, sreću bude posebne stvari. Mali i veliki građani Sarajeva kažu – u praznicima najviše vole:

ANKETA
– Poklončiće, djeda mraza, sve.
– Djeda mraza, cokoladu i poklone i snješka bijelića.
–Puni smo emocija, imamo 3 mala člana porodice, tako da živimo za njih.
– Volim da proslavljam sa porodicom pošto je ona stvorena za to.
-Gledam da je usrećim, da smo skupa što više (tata i kćerka).

Ipak, praznici sa sobom nose i prijetnju po zdravlje. Pokloni, odluke, kuhanje i druge pripreme za praznike. Ni u čemu od ovih stvari ne treba pretjerivati, kažu psiholozi.

“Dakle te pripreme iscrpljuju, čini nam se u tom jednom času da doživljavamo zadovoljstvo, uzbuđenje. Svakako da postoje individualne razlike među nama u percepcijama, u konačnici nakon praznika ostaje ono pitanje – šta, svakodnevnica, nova godina slijedi i tu se obično donose neke rezolucije”, ističe Jadranka Kolenović-Đapo, psiholog.

 Od nove godine prestajem, od nove godine počinjem, manje ću ili više ću – česte novogodišnje odluke koje se rijetko ispunjavaju.

“Zapravo, te nekakve rezolucije koje ljudi od nove godine – počinjem sa, pa onda ima cijela lista. Ne treba čekati novu godinu, iako to predstavlja prijelaz u jedan novi period, odluke se donose sada, ovdje i odmah”, dodaje Kolenović-Đapo.

Ne zaboraviti, u prazničnom duhu novogodišnje noći – granicu nužnu za očuvanje zdravlja.

“To je noć kao i svaka drugo noć. Prema tome ne treba pretjerivati u masnom, preslatkom, u preslatkim pićima. Treba biti umjeren i tu noć provesti lijepo. Roditelji ispunjavaju djeci želje pa između ostalog kupe petarde koje su različite razorne moći pa i one prave veliki problem, u smislu da dođe do opekotina na koži”, poručuje Sejda Pandić, doktorica.

Period zimskih, vjerskih i novogodišnjih praznika za sviju znače posebne emocije. Od onih najmlađih koji osjećaju posebnu pažnju i ljubav do onih starijih koji se tada prisjećaju najvažnijih životnih vrijednosti. Stručnjaci za mentalno i fizičko zdravlje kažu – u svemu teba biti umjeren i za vrijeme praznika – u slavlju, darivanju, ishrani i piću, ali i ne zaboraviti uživati u ljepotama koje praznici nose.